Macron en Merkel ‘kribbig weggelopen’ uit overleg met Rutte!

De onderhandelingen over een Europees economisch relanceplan en de nieuwe meerjarenbegroting in Brussel eindigden zaterdagnacht in frustratie tussen de Duitse bondskanselier en de Franse president en daartegenover het kamp van de Nederlandse premier Mark Rutte en zijn Oostenrijkse, Deense, Zweedse en Finse ‘zuinige’ bondgenoten.

Macron en Merkel 'kribbig weggelopen' uit overleg met Rutte
Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, Duits bondskanselier Angela Merkel en Frans president Emmanuel Macron vergaderen © Belga

Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn zaterdagnacht in Brussel tijdens de EU-top ‘kribbig’ weggelopen uit overleg met de Nederlandse premier Mark Rutte en zijn Oostenrijkse, Deense, Zweedse en Finse ‘zuinige’ bondgenoten.

Rutte erkende dat na afloop van de tweede dag waarop de 27 EU-leiders onderhandelden over de meerjarenbegroting en het beoogde coronafonds. De spanning over de volgens ingewijden blijvend stugge houding van Rutte was zo hoog opgelopen dat Macron dreigde in zijn vliegtuig naar huis te stappen. Zondag wordt desondanks verder onderhandeld in de hoop een akkoord te bereiken.

De zeven leiders waren na het diner van de 27 bij elkaar gaan zitten om, samen met EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, te bespreken of een akkoord binnen bereik ligt en hoe de gesprekken zouden kunnen ‘landen’.

Er zijn wel vorderingen gemaakt maar de posities liggen nog ver uiteen. Op gegeven moment zijn Merkel en Macron ‘kribbig de zaal uitgelopen’, zei Rutte, maar volgens hem was hij ‘niet de enige oorzaak’ waarom ze dat deden.

De Duitse delegatie verklaarde zaterdagnacht dat het ‘te vroeg is om te kunnen zeggen of er zondag een oplossing zal zijn. Maar het is de moeite waard om verder te werken want er is brede wil bij de lidstaten om oplossingen te vinden.’

Zondag nieuwe gesprekken

Na twee dagen van onderhandelingen heeft voorzitter Charles Michel zaterdagavond beslist om het toptreffen met één dag te verlengen in de hoop een akkoord uit de brand te slepen over een economisch relanceplan en de nieuwe meerjarenbegroting.

De Sloveense premier Janez Jansa tweette dat hij het ‘strategische denken’ van een vroeger Europa mist: De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie onderhandelen al sinds vrijdagochtend in Brussel over een gemeenschappelijk antwoord op de coronacrisis. Alles samen ligt er meer dan 1.800 miljard euro op tafel om de recessie te lijf te gaan en de economie te herlanceren na de schok van de pandemie.

https://www.knack.be/nieuws/wereld/macron-en-merkel-kribbig-weggelopen-uit-overleg-met-rutte/article-news-1621409.html