‘Aanwijzingen voor aanslagen tijdens oudejaarsfeesten’ in Brussel !

brussel.bewaking

Er zijn nieuwe antiterreurmaatregelen van kracht in de Belgische hoofdstad Brussel. Het terreurniveau voor de politiekantoren is verhoogd van twee naar drie, het op een na hoogste niveau.

Dat heeft alles te maken met nieuwe, concrete aanwijzingen dat er iets staat te gebeuren, schrijft Het Nieuwsblad dinsdag.

Strengere bewaking

Volgens de krant wordt er een aanslag gepland op het hoofdcommissariaat van de politie aan de Grote Markt in Brussel. Er is nu nòg strengere bewaking dan voorheen, en de openingstijden voor de politiekantoren worden aangepast. Het verhoogde dreigingsniveau zou eveneens gelden voor de (zwaarbewapende) militairen op straat.

Welke gevolgen dat voor hen heeft, is niet duidelijk. In de rest van België was bij politiekantoren al niveau drie van kracht, de afgelopen maanden. De maatregel geldt in ieder geval tot volgende week maandag, dus ook tot in het nieuwe jaar. Op de Grote Markt – eveneens een toeristische trekpleister – komen traditiegetrouw elk jaar weer duizenden mensen samen om oud en nieuw te vieren.

Klopjacht

Het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de maatregelen heeft afgekondigd, wil weinig kwijt over de maatregelen. Duidelijk is wel dat de ‘concrete dreiging’ in de stad niet direct verband houdt met de eerdere aanslagen in Parijs.

In de nacht van maandag op dinsdag zijn zes verdachten opgepakt in verband met een terreuronderzoek, maar al snel werden er vier vrijgelaten, meldt de Vlaamse omroep VRT. De twee die nog vastzitten, worden ervan verdacht deel uit te maken van een terroristische groep. Het federaal parket heeft aanwijzingen dat er plannen waren om in Brussel op verschillende symbolische plaatsen aanslagen te plegen tijdens oudejaarsfeesten.

Ook deze arrestaties lijken los te staan van ‘Parijs’. Eind november ging Brussel grotendeels op slot. Er werd toen koortsachtig klopjacht gemaakt op terrorist Salah Abdeslam – die betrokken was bij de bloedige aanvallen in de Franse hoofdstad. Van hem ontbreekt nog altijd elk spoor.

Bron: Elsevier.

Lees ook: http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/12/Terreuralarm-kleine-steden-vrezen-verwaarlozing-bij-politie-inzet-2738788W/?intcmp=related-content