DE GROOTSTE VOLKSOPLICHTING TER WERELD: Hoe miljarden aan Europees ontwikkelingsgeld in belastingparadijzen verdwijnen

paradijs

Al jarenlang heb ik tientallen blogs hierover geschreven en hiervoor gewaarschuwd! De miljarden aan ontwikkelingsgeld die wij doneren aan die arme Afrikaanse kindertjes (maar ook aan slachtoffers van wereldrampen zoals tsunami’s), zijn bijna allemaal in de zakken van de superrijken verdwenen, die dit geld op belastingparadijzen hebben veiliggesteld!

Onderzoeksjournalist George Turner volgde de afgelopen maanden de geldstromen van de Europese Investeringbank, waarmee de EU in ontwikkeling investeert. De conclusie: miljoenen voor ontwikkeling bestemde euro’s belanden niet in Afrika, maar op – bijvoorbeeld – de Maagdeneilanden. In dit artikel onthult hij aan de hand van een voorbeeld uit Egypte hoe dat gaat.

Met al het geld dat wegvloeit naar belastingparadijzen, kun je tweemaal de wereldarmoede opheffen. Aldus ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Lees hier meer over het Oxfambericht. Volgens de Verenigde Naties wordt er per jaar zo’n 50 tot 60 miljard dollar aan Afrika onttrokken door corruptie, witwassen, belastingontduiking en het wegsluizen van belastingen in de richting van belastingparadijzen.

Dat is ongeveer evenveel als het totaal aan buitenlandse investeringen in het continent.

Dit onthullende artikel, dat vandaag tegelijk in verschillende media verschijnt, maakt deze grote cijfers concreet. Onderzoeksjournalist George Turner neemt de Egyptische investeringsfirma Qalaa als voorbeeld en laat zien hoe dit bedrijf met voor ontwikkeling bestemde Europese investeringen omgaat. Hij zal vandaag ook in gesprek met jullie gaan onder het stuk.

Over de ‘zee’ van goede doelen waarin we kennelijk zo sterk moeten geloven is veel kritiek ontstaan. Fraudes, tonnen aan salarissen, disproportionele overheadkosten, vertrekpremies, grote lease-auto’s, panden op A-locaties, directe loyaliteit aan dictators, vrijwel de helft of meer van het vermogen belegd
en daarbij ook nog eens in uiterst controversiële zaken zoals clusterbommen, landmijnenproducten (onderzoek Zembla), zwaar vervuilende mijnbouw, tabak, kinderarbeid, en ga zo maar door.

Sindsdien zien we nóg pregnantere ‘salvo’s’ in reclameblokken, met continu nieuwe namen en ‘merken’. Er moet en zal véél geld ingezameld worden hoe dan ook, lijkt het. Sommige nemen de helft van ‘commercial breaks’. Gaat het geld naar de zgn. goede doelen, en hebben ze überhaupt positief effect?

Inmiddels moeten financiële jaarverslagen en salarissen gepubliceerd worden, maar zijn we dan klaar?
Bekende goede doelen worden hier doorgelicht. Schokkende bevindingen… erger dan voor te stellen…

Het is een omvangrijk artikel, maar het is ook de grootste wereldwijde oplichtingszaak en daarom zeker de moeite waard om hier de tijd voor te nemen.

Bronnen:

https://decorrespondent.nl/1977/Hoe-miljoenen-aan-Europees-ontwikkelingsgeld-in-belastingparadijzen-verdwijnen-/50670510-9524c54f

http://fubar.mobi/2015/02/08/goede-doelen-als-geldmachines/

http://fubar.mobi/category/ontwikkelingshulp/