Coronavirus: ‘Bijna elk ziekenhuis gebruikte malariamiddel tegen corona’

Vervoer van coronapatiënten | Foto: ANP

‘Patienten kregen malariamedicijnen, niemand aan bijwerkingen overleden’

Een groot deel van de Nederlandse coronapatiënten is behandeld met de omstreden malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine, maar niemand is aan de bijwerkingen ervan overleden. Dat zegt Mark de Boer, internist-infectioloog bij het Leids Universitair Medisch, tegen het AD.

Als voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) adviseerde hij begin maart ziekenhuizen beide middelen bij de behandeling van coronapatiënten. De Boer denkt dat “bijna elk ziekenhuis” dat advies heeft opgevolgd. Volgens de krant heeft mogelijk 70 tot 90 procent van de coronapatiënten een malariamedicijn gehad.

Uit recente onderzoeken blijkt dat de middelen niet werken tegen het coronavirus. Begin deze maand is het advies daarom ingetrokken. “We weten inmiddels dat het niks doet en het heeft misschien ook bijwerkingen”, zegt De Boer. Maar volgens hem is niemand aan de mogelijk bijwerkingen ervan, zoals hart-, lever- en nierproblemen, overleden.

‘Afstand houden ook op het water’

Ook op het water geldt nog steeds 1,5 meter afstand houden. ‘Dat geldt ook voor mensen op de boot en boten onderling’, zegt Veiligheidsregio Hollands Midden op Twitter.

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4052540/Coronavirus-Bijna-elk-ziekenhuis-gebruikte-malariamiddel-tegen-corona

Lees ook: https://www.ad.nl/binnenland/ziekenhuizen-gaven-massaal-omstreden-malariamedicijn-aan-coronapatient~a0ddaabbd/