Krankzinnig: 25% van de EU-begroting moet voor bestrijding van de klimaatverandering gebruikt worden

Afbeeldingsresultaat voor Climate chaNGE FICTION

Acht Europese landen hebben een ambitieuze strategie ter bestrijding van de klimaatverandering geëist en het voorstel ter overweging gegeven dat een vierde deel van de volledige EU-begroting voor de bestrijding van dit probleem gebruikt moet worden.

In de gemeenschappelijke verklaring staat dat de EU tot “uiterlijk” 2050 CO2-uitstoot tot nul zou willen reduceren, meldt de website “Voice of Europe”. De verklaring werd ondertekend door Frankrijk, België, Denemarken, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje en Zweden.

De nota kwam voor de grote topontmoeting van de Europese staats- en regeringschefs in de Roemeense stad Sibiu, waar overleg gevoerd wordt over de toekomst van Europa en de strategie van de EU voor de komende vijf jaar. Hun plan “zou met welvaart gepaard gaan” en “een voorbeeld voor andere landen zijn”.

De acht landen vertegenwoordigen de opvatting dat de klimaatverandering “ingrijpende effecten op de toekomst van de mensheid” heeft en dat haar gevolgen reeds te merken zijn – onder verwijzing naar “de hittegolven en branden in de afgelopen zomer”.

De groep weet eveneens dat zijn burgers duidelijk “bezorgd zijn”, zoals de nieuwste mobilisering van jonge mensen aantoont – met een duidelijke verwijzing naar de golf van stakingen en demonstraties van schoolkinderen op het hele continent.

“De EU-begroting, waarover op dit moment onderhandeld wordt, zal in dit opzicht een belangrijk instrument zijn: minstens 25% van de uitgaven zouden voor projecten ter bestrijding van de klimaatverandering gebruikt moeten worden.”

Op dit moment moeten de EU-landen de CO2-uitstoot tot 2020 met 20% in vergelijking met 1990 verminderen, om die tot 2030 tot 40% te verminderen. Velen zullen deze doelen echter niet halen, daar is men het nu al over eens. Enkele van deze acht landen die het document hebben ondertekend, hebben al duidelijker toezeggingen gedaan.

De Franse president Emmanuel Macron heeft van de klimaatverandering een centraal thema in zijn verkiezingstoespraken gemaakt, terwijl Zweden al heeft aangekondigd tot 2045 klimaatneutraal te worden.

Lees hier verder: https://ejbron.wordpress.com/2019/05/12/krankzinnig-25-van-de-eu-begroting-moet-voor-bestrijding-van-de-klimaatverandering-gebruikt-worden/