NEDERLAND NAAR STATUS “ONVEILIG”?

‘Schaf een goede hond aan’, adviseert gemeente nadat inwoners klagen over asielzoekers!

OVERLOON – Als het aan een deel van de inwoners van Overloon ligt, neemt de gemeente Boxmeer actie om overlast van asielzoekers tegen te gaan. In een brief hebben 44 inwoners hierop aangedrongen bij het gemeentebestuur. Er zou de laatste maanden veel ingebroken worden. Ook hebben inwoners last van insluipers en van asielzoekers die door de ramen naar binnen kijken. Burgemeester Karel van Soest zou de groep asielzoekers het liefst meteen het land uit willen zetten, maar dat gaat niet vanwege procedures die gevolgd moeten worden.

De meeste briefschrijvers wonen in het buitengebied van Overloon, onder meer aan de Rondweg. Asielzoekers die van het AZC naar het nabijgelegen treinstation Vierlingsbeek lopen, komen daar langs.

De mensen die de brief hebben getekend, willen alleen anoniem reageren. “Er stond een keer iemand in mijn slaapkamer, er waren dingen kapot. Maar het belangrijkste is dat mijn gevoel van veiligheid is weggenomen”, vertelt een vrouw.

Hoge hekken en goede hond

“Daarin is gezegd dat we ons moeten opmaken voor nog meer asielzoekers die uit Rotterdam komen”, zegt een van de omwonenden. Volgens meerdere mensen die Omroep Brabant sprak, zou geadviseerd zijn om te zorgen voor een hoog hekwerk, voor bewakingscamera’s en om een goede hond aan te schaffen.

In het asielzoekerscentrum van Overloon wonen ongeveer vierhonderd mensen. Volgens woordvoerder Robert Ploeg gaat het om een kleine groep van jonge mannen die de overlast veroorzaakt. De asielzoekers komen uit veilige landen. “Als ze arriveren in het AZC wijzen we ze op de huisregels en dat in Nederland dus bijvoorbeeld inbraak verboden is.”

Ze horen hier niet thuis

“Er zijn mensen die zeggen dat ze een hond hebben aangeschaft, maar dat moet niet vertaald worden als een advies van de gemeente of politie”, reageert burgemeester Karel van Soest. De gemeente zette al straatcoaches in en ook de politie rijdt regelmatig langs, maar dat is niet genoeg. Hij adviseert inwoners daarom om alles te melden wat ze zien. “Het liefst zou je deze mensen het land uitzetten, maar helaas hebben we daar de instrumenten niet voor. We moeten het doen via de normale weg van aangiftes en meldingen.”

Van Soest benadrukt dat de instrumenten die de gemeente en politie hebben om tegen de raddraaiers op te treden, heel beperkt zijn. Om het probleem echt op te kunnen lossen, vindt hij dat de wettelijke procedure moet veranderen. “Eigenlijk zou het moeten zijn dat meteen tegen asielzoekers uit veilige landen gezegd kan worden dat ze hier niet thuis horen.”

Kamervragen

Madeleine van Toorenburg en Erik Ronnes hebben Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid over de kwestie. Ze willen onder meer weten of hij op de hoogte is van de adviezen die inwoners van Overloon van de gemeente en de politie gehoord zouden hebben. Ook vragen ze Harbers hoe hij omwonenden gaat steunen en op welke manier hij ervoor gaat zorgen dat overlastgevers sneller worden overgeplaatst.

Door: Malini Witlox

Bron:
www.omroepbrabant.nl
(h/t Ron V.)

https://ejbron.wordpress.com/2019/05/08/schaf-een-goede-hond-aan-adviseert-gemeente-nadat-inwoners-klagen-over-asielzoekers/