Integriteitsonderzoek naar VVD kamerlid Van Haga bedreigt voortbestaan kabinet

Het kabinet Rutte 3 wordt mogelijk in zijn voortbestaan bedreigd door de integriteitskwestie rond VVD politicus Wybren van Haga. Dit Tweede Kamerlid was voor zijn komst naar Den Haag in oktober 2017 lange tijd actief als vastgoedondernemer.

Het Parool ontdekte onlangs, dat het bedrijf van Van Haga meer dan 100 panden in bezit heeft en zich sinds begin dit jaar niet in alle gevallen houdt aan de nieuwe verhuurregels van SP wethouder Ivens in de hoofdstad. Voor de politieke top van de VVD aanleiding een integriteitsonderzoek naar Van Haga te laten uitvoeren.

Grote zorgen binnen VVD over uitkomsten integriteitsonderzoek

De uitkomsten van dit onderzoek – uitgevoerd door partijprominent Willibrord van Beek – worden pas na de gemeenteraadsverkiezingen verwacht. Maar een bron binnen de VVD bevestigt dat er bij de partijleiding al enige tijd “grote zorgen” bestaan over het vastgoeddossier van het betrokken kamerlid en de verwachte uitkomsten van het interne onderzoek.

Van Beek zou volgens diezelfde bron van mening zijn dat Van Haga zich door zijn achtergrond als ondernemer kwetsbaar heeft gemaakt en schade zou hebben toegebracht aan de VVD.

Van Haga erkent problemen in beperkt aantal panden

In ongeveer vijf panden zitten nu volgens de nieuwe regels teveel huurders. En dat is Van Haga’s probleem: Zijn huurders hebben, zo legt een ingewijde uit, recht op huurbescherming. Daarom is het voor Van Haga volgens deze bron “onmogelijk” om binnen relatief korte tijd het teveel aan huurders in dit vijftal panden op te lossen.

Van Haga zou volgens dezelfde bron niet ontkennen dat er problemen zijn met een “beperkt aantal” panden en de huurders daarvan, maar loopt volgens deze ingewijde dus op tegen de grenzen van de huurwet, die zijn huurders huurbescherming biedt. Waardoor ze niet uit de panden kunnen worden gezet, zoals de nieuwe regels voorschrijven.

Het vastgoedbedrijf waarvan het kamerlid inmiddels geen bestuurder meer is, maar nog “slechts” aandeelhouder, werkt volgens een betrokkene binnen de onderneming “met man en macht” aan het oplossen van de situatie. Maar naar schatting van deze bron is hiervoor “een half jaar tot een jaar tijd” nodig. Zo moeten huurders eventueel via de rechter worden uitgezet om aan de regelgeving te kunnen voldoen.

Lees hier het hele artikel:  http://f-site.nl/van-haga-vvd/