Eindelijk onderzoek naar smeergeldcampagne Raad van Europa?

EU-Corruption 

De facto dictatuur Azerbeidzjan had een oorlogskas van 30 miljoen euro om de Raad van Europa om te kopen, zegt Arif Mammadov, ex-diplomaat voor Azerbeidzjan. Na vijf jaar van geruchten en een justitieel onderzoek in Italië besluit de Parlementaire Assemblee van de Raad komende week of het een onderzoek instelt.

Tweede Kamerlid en Assembleelid Pieter Omtzigt (CDA) heeft 103 van de 648 (waarnemende) leden achter zich die een onderzoek willen. Of dat er komt, is twijfelachtig. Omtzigt: ‘De Raad van Europa leest iedereen de les en vraagt nul tolerantie bij corruptie. Nu het onszelf betreft, lijkt een aantal leden geen enkele interesse te hebben in een echt onafhankelijk onderzoek.’

In een stroomversnelling
De zaak loopt sinds denktank European Stability Initiative in 2012 een rapport publiceerde over kaviaardiplomatie door Azerbeidzjan. Met een oorlogskas van 30 miljoen euro zou het de Raad van Europa – die losstaat van de Europese Unie – willen beïnvloeden. De zaak kwam in een stroomversnelling toen de Italiaan Luca Volontè in december 2016 op televisie toegaf 2,39 miljoen euro te hebben gekregen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Milaan wil hem vervolgen maar Volontès claim op parlementaire onschendbaarheid werd toegewezen. Het Italiaanse OM heeft daar beroep tegen aangetekend. De zaak loopt nog. Mogelijkerwijs zijn meer parlementsleden omgekocht. Volgens de Zweedse ex-minister van Justitie en Assembleelid Tobias Billström zijn in elk geval meer parlementsleden benaderd door Azerbeidzjan..

Onderzoek tot dusver tegengehouden

Sinds de verklaring van Volontè eisen Omtzigt, de Duitser Frank Schwabe (SPD) en andere vooral Noord-Europese Assembleeleden een onderzoek. Maar leidende figuren onder wie Volentès nauwe contact en Assemblee-voorzitter Perdo Agramunt houden een onderzoek tot dusver tegen. De Noorse secretaris-generaal Thorbjørn Jagland heeft ook opgeroepen tot een onderzoek.

Maandag komt de Assemblee samen in Straatsburg en hoort zij Agramunt een onderzoek instelt. Zo niet, kan de Assemblee dat afdwingen met een stemming.

Lees hier het hele artikel: Elsevier.

Lees ook dit: http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2017/01/paniek-bij-raad-van-europa-vanwege-mogelijk-corruptieonderzoek-442636/

Advertenties