919 stemmen van Nederlanders in het buitenland te laat ontvangen

RP: Tja, dit past exact in het fraudeplaatje!

In de weken na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart zijn 919 enveloppen met stembiljetten uit het buitenland te laat binnengekomen. Dat is ruim 1,3 procent op 69.132 geregistreerde kiezers, blijkt uit gegevens van de gemeente Den Haag. Die stad fungeert als stembureau voor de Nederlanders die in het buitenland stemmen.

De te laat per post ontvangen stemmen telden niet meer mee voor de uitslag. In de week voor de verkiezingen diende nog een kort geding tegen de staat, nadat bij kiezers in het buitenland onrust was ontstaan of hun stempassen wel op tijd zouden arriveren. Kandidaat-Kamerlid Eelco Keij (D66) spande de rechtszaak aan namens 154 Nederlanders in het buitenland. Volgens Keij was dit ‘slechts het topje van de ijsberg’.

Door de soms trage bezorging van internationale posterijen was de kans klein dat hun stem voor 15 maart binnen was, zelfs als ze hun stempas alsnog zouden ontvangen. Maar de rechtbank stond niet toe dat de late stemmen alsnog werden meegeteld. Buitenlandse stemmen moesten uiterlijk klokslag 15.00 uur op 15 maart binnen zijn in Den Haag of op een van de 22 ambassades.

‘Stemmen in het buitenland is een omvangrijke operatie voor ons’, zegt woordvoerder Eric Stolwijk van de gemeente Den Haag. ‘We konden pas stembiljetten gaan drukken en versturen nadat op 1 februari de kieslijsten officieel waren vastgesteld. Dan loop je het risico dat ingevulde biljetten te laat bij ons binnenkomen.’

Lees hier verder: Volkskrant

Advertenties