‘Berlijn-terrorist reisde na aanslag eerst naar Nederland’

De terrorist die maandag 19 december een aanslag in Berlijn pleegde, vluchtte waarschijnlijk via Nederland naar Frankrijk en Italië. Anis Amri zou een simkaart bij zich hebben die alleen in Nederland was uitgedeeld.

De Italiaanse krant La Repubblica meldde woensdag als eerst dat Italiaanse onderzoekers een speciale simkaart hebben aangetroffen in de bagage van de 24-jarige Amri. De kaarten zijn tijdens een reclameactie van een telefoonbedrijf tussen 20 en 22 december alleen uitgedeeld in drie Nederlandse steden: Breda, Nijmegen en Zwolle.

Amri pleegde de aanslag in Berlijn op maandag 19 december, waarbij twaalf doden vielen. Daarna wist hij te vluchten. In de dagen erna zou hij dus in Nederland geweest kunnen zijn, weten ook andere Italiaanse kranten op basis van politiebronnen.

‘Schengenzone een ramp’: Berlijn-terrorist reisde ongestoord door EU

Op de bus gestapt in Amsterdam-Sloterdijk?
Mogelijk heeft Amri verscheidene plaatsen in Nederland bezocht. Het Franse TF1 meldt dat Amri in Amsterdam was, en daar in een FlixBus stapte. Mogelijk had die bus Lyon als eindbestemming. Hij werd voor en tijdens die busreis geen enkele keer gecontroleerd: Amri had een wapen bij zich.

Het Openbaar Ministerie wil verder geen mededelingen over de kwestie doen. PVV-leider Geert Wilders wil dat de Tweede Kamer bijeenkomt voor een spoeddebat over de kwestie.

Elsevier