Radicalisme van het politieke ‘midden’ wordt steeds halsstarriger

stop-extremism

EU-sceptische en anti-immigratiepartijen worden door politici van oudere partijen en media veelal bestempeld als extreem-rechts of extreem-links. Het lastige van het woord ‘extreem’ is dat daar tegenover woorden als ‘gematigd’ of ‘midden’ staan. Dat roept de vraag op: wie is gematigd? En waar ligt het midden?

De invoering van de euro was nergens voor nodig. Het loste geen overkomelijke problemen op. Het creëerde die juist en levert inmiddels zo’n rotzooi op dat het wel eens het einde van de EU kan inluiden. Het was een radicale beslissing en extreem risicovol.
In de Tweede Kamer stemden slechts enkele leden tegen de euro, onder wie de ‘extremisten’ van de SGP. Debat was er nauwelijks. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl wist heel goed hoe radicaal de invoering van de euro was.

RP: Bijna het hele Nederlandse volk was TEGEN de Euro en toch heeft onze regering deze desastreuze beslissing door onze strot geduwd! Net zoals de beslissing voor de vernietigende massa-immigratie!

Joeg Nederland kort naar de oorlog jonge mannen en vrouwen nog het land uit naar Canada, Australië en elders omdat het land vol was, vijftien jaar later bleek vol kennelijk minder vol en werden buitenlanders hiernaartoe gehaald. Zo veranderde Nederland in ruim vijftig jaar in een multicultureel en multi-etnisch land met grote negatieve gevolgen voor de financiën, cultuur en veiligheid. Het is een experiment zonder weerga.

De import van immigranten met hele andere culturele achtergronden gaat met brede steun van de ‘middenpartijen’ maar door: 60.000 mensen vorig jaar, dit jaar 30.000. Dat is een stad van de omvang van Leeuwarden erbij. Tegen de wil van een ruime meerderheid van de Nederlanders.
Waar dat midden ligt maakt dan minder uit. Die houding is ergens wel te begrijpen want iedereen die daar niet in zit moet immers automatisch wel radicaal of extreem zijn en dat is men liever niet. Al was het alleen al omdat het de carrièrekansen van politici zowel nationaal als internationaal aanzienlijk beperkt. De VVD-kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 is daarvan een treurig voorbeeld. Zelfs het ooit radicale D66 heeft zich diep in het radicale midden genesteld. ‘Wij blijven het liefst dicht bij de dorpspomp, dicht bij elkaar. Dat vinden we fijn,’ analyseerde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dit Haagse kuddegedrag.

Het radicalisme van het midden is zo halsstarrig dat de reacties van burgers en ‘radicale’ en ‘extreme’ politici steeds heftiger worden. Dat midden is kennelijk niet in staat lessen te trekken en bij te draaien naar een gematigder, minder experimentele politiek.

RP: Met andere woorden: “het Midden” is slechts een camouflage voor “Extreem Links” oftewel “Politiek correct”

Jelte Wiersma