BESTUURDERS ONTWIKKELINSORGANISATIES VERDIENEN MILJOENEN, ZELFS DE BLOEDBANK!

Het volk doneert niet alleen aan hulpbehoevenden, maar vooral aan de bestuurders en ook die van de hulporganisaties!

bloedbankIeder jaar doneren jaarlijks bijna vierhonderdduizend Nederlanders, waaronder ondergetekende er tot voor kort een van was, bloed bij de bloedbank. Een nobel gebaar, zeker gezien het doneren van bloed in Nederland volledig op basis van vrijwilligheid gebeurt, waarbij volgens de wet geen geld ontvangen mag worden voor het gegeven bloed. Sanquin, de bloedbank-monopolist, geeft dit bloed echter niet gratis door. De afnemers, zoals ziekenhuizen, betalen tweehonderd euro per zak bloed, 32% boven het Europese gemiddelde.
Dat er kosten gemaakt worden op de bloeddonaties is heel begrijpelijk. De wervingscampagnes kosten geld, er zijn kosten voor het versturen van de oproepkaarten en al het bloed moet goed gecontroleerd worden voordat het geleverd wordt. Volgens gegevens van Sanquin zelf gaat 6% van de opbrengst naar de donoren (wervingscampagnes en dergelijke), 64% gaat naar de inzameling, bewerking en controles en maar liefst 30 % gaat naar de “ondersteunende diensten” waar o.a. het hoger personeel onder valt.
Zo haalt Sanquin, dat zelf de huidige wet van harte ondersteunt op haar website, op de vrijwillige bloeddonaties in 2012 een omzet van maar liefst 381,1 miljoen euro en een nettowinst van 23,3 miljoen euro. De directie krijgt intussen een tonnensalaris.         Zijn de belanghebbenden, zowel de patiënt als de donateur, daar wel mee gebaat?

http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/05/sanquin-rijk-van-ons-bloed