BREAKING! VIDEO: Enorme explosie in de haven van Beiroet!

Meer dan 100 doden en 4000 gewonden!

In de haven van de Libanese hoofdstad Beiroet heeft dinsdagmiddag een grote explosie plaatsgevonden, vlakbij het historisch centrum. Hierbij zijn zeker 100 doden gevallen, meldt het Libanese Rode Kruis. Zeker 4.000 mensen zijn gewond geraakt, onder wie de vrouw en de dochter van de premier, leden van de internationale vredesmacht Unifil en enkele Nederlanders. Een deel van het havengebied is weggevaagd en de ziekenhuizen zitten overvol.

Ongeveer 2700 ton ammoniumnitraat heeft de verwoestende explosie veroorzaakt, aldus de Libanese overheid. Het explosieve materiaal zou jaren geleden in beslag zijn genomen en in de haven zijn opgeslagen. De Libanese president Michel Aoun vindt dat onacceptabel en zegt dat de verantwoordelijken ‘zware straffen’ krijgen.

Door de enorme explosie zijn er in de stad giftige gassen vrijgekomen. De Amerikaanse ambassade adviseert inwoners om binnen te blijven en maskers te dragen. 

Het Rode Kruis in Beiroet heeft woensdagochtend laten weten dat het dodental inmiddels is gestegen naar meer dan 100 slachtoffers. Ook liggen er nog tientallen slachtoffers onder ingestorte gebouwen. Het ministerie van Volksgezondheid zegt te werken aan extra mortuaria om de slachtoffers te bergen. 

Nederlandse gewonden

Onder de vele gewonden zijn zeker vijf Nederlanders, die verbonden zijn aan de Nederlandse ambassade in Beiroet. Het gaat om twee medewerkers van de ambassade en drie partners van medewerkers, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder repte hij van vier medewerkers van de ambassade en een partner. Alle vijf de slachtoffers hebben de Nederlandse nationaliteit. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken betuigt in een tweet zijn steun aan de gewonden. ,,We volgen de situatie en proberen Nederlanders in nood te helpen.” 

Wat voor verwondingen de Nederlanders precies hebben opgelopen, is niet bekendgemaakt. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt op dit moment uit hoeveel Nederlanders er in Beiroet zijn. ,,Het zijn er niet zoveel, voor een groot deel van Libanon geldt een negatief reisadvies.” Eén van de Nederlanders, de 20-jarige Thomas uit het Brabantse Megen, zat op een boot in de haven en bleef ongedeerd.

https://www.ad.nl/buitenland/beiroet-in-puin-na-gigantische-explosie-meer-dan-100-doden-en-4000-gewonden~a963b4f1/