Coronavaccin kost Apenlevens!

Harde realiteit: coronavaccin redt mensenlevens, maar kost apenlevens

Bij het onderzoek naar vaccin Covid-19 sterven uiteindelijk álle apen die ingezet worden

Een van de testapen in het BPRC in Rijswijk. De kritiek op de inzet van proefdieren voor de ontwikkeling van medicijnen is de laatste tijd geluwd.

VIDEO. Nu de hele wereld op zoek is naar een medicijn tegen corona, klinkt de kritiek op dierproeven opeens een stuk minder luid. Op bezoek bij het Nederlands apentestcentrum in Rijswijk. ,,Als je bij een vaccin de keuze hebt tussen eerst op apen testen, of meteen overgaan op toediening aan de mens, dan weet ik het antwoord wel.’’

Het is stil voor de poorten van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk. Normaal is dit een geliefde plek voor demonstranten tegen dierproeven. Specifieker gezegd: wetenschappelijke tests met apen.

Maar op deze druilerige middag geen spandoeken, geen protestborden. Terwijl het hier, achter de gesloten deuren, juist razend druk is. Want: corona. Het BPRC toonde dit voorjaar samen met het Rotterdamse Erasmus MC bijvoorbeeld als eerste aan hoeveel en welke schade Covid-19 aanricht in apenlongen. Een studie die het gerenommeerde tijdschrift Science haalde, en die belangrijk was voor het opstellen van een diermodel voor vaccinonderzoek.

Slechts een kleine minderheid van de apen wordt jaarlijks ingezet voor de wetenschap.

Ook vaccins worden hier daarom getest. Het BPRC helpt bij de zoektocht van zeker vier ontwikkelaars naar die heilige graal. Daarnaast worden er proeven gedaan voor een aantal studies naar een coronamedicijn. Aan welke onderzoeken ze in Rijswijk precies meewerken? Dat blijft vertrouwelijk, zegt adjunct-directeur Jan Langermans. ,,Het is niet aan ons om daar iets over te vertellen.”

Stichting Proefdiervrij: ‘Alternatieven komen eraan’

‘Met pijn in het hart’ constateert Debby Weijers, directeur van Stichting Proefdiervrij, dat een nieuw coronavaccin op dit moment niet haalbaar is zonder dierproeven. Deze fase met dieren overslaan en direct testen op mensen mag volgens de wet nu niet, aangezien alternatieven nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn. ,,Voor ander onderzoek, bijvoorbeeld naar de manier waarop de symptomen van het virus zich bij mensen ontwikkelen, zijn wel alternatieven beschikbaar.” Zoals? ,,Organoids. Dat zijn miniatuurorganen, bestaande uit menselijke cellen, die de persoonlijke eigenschappen van een persoon bevatten. We stimuleren onderzoek naar die alternatieven, onder meer door er financieel aan bij te dragen. Wij zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is een volgende pandemie te bestrijden zonder dierproeven.”

RP: Het wordt hoog tijd dat er een wereldwijd verbod komt op het inzetten van proefdieren voor proeven van alle vaccins voor de mens!

Lees ook dit: https://proefdiervrij.nl/?gclid=Cj0KCQjwirz3BRD_ARIsAImf7LMpHml8DLvSs8EnQtmcfeZFCpwRZ5BOrkHwFmR4Yccpv5vRqD6w31UaAjXyEALw_wcB

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/bij-het-onderzoek-naar-vaccin-covid-19-sterven-uiteindelijk-alle-apen-die-ingezet-worden~a5594ad4/