Wat brengt de Economische Crisis na het Coronavirus?

Coronacrisis: wat kan de cliëntenraad? - Het LSR

Na de coronacrisis volgt de onvermijdelijke economische crisis. Die zal ook veel ellende veroorzaken in Nederland. De recessie biedt echter, zoals altijd, ook kansen. ‘Herstel moet komen uit innovatie.’

Bij een economische crisis horen lange rijen: voor de uitkeringsloketten, de koopjes en voor de voedselbank. Maar niet voor Ikea. Dat Nederlanders deze week massaal naar de meubelzaak gingen om lekker te funshoppen, toont in wat voor gekke tijd we zitten. Een recessie is in aantocht, maar door steunmaat­regelen van de overheid ontvangen veel mensen nog (deels) hun geld. Als Ikea dan weer opengaat, lonkt de Billy.

De drukte in supermarkten, op meubelboulevards en in bouwmarkten verhult dat er wel ­degelijk iets gaande is. De bedragen die worden gepind, liggen 20 procent lager dan een jaar ­geleden, zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. “Zo’n neergang hebben we nog niet mee­gemaakt.” Dat komt natuurlijk doordat we geen geld meer kunnen uitgeven aan etentjes en ­vakanties, maar ook doordat veel Nederlanders aankopen uitstellen vanwege ­onzekerheid over baan of inkomen. Wie in maart nog een auto ­wilde kopen, ziet daar nu vanaf.

We zijn in Nederland wel wat gewend als het aankomt op recessies. In de eerste twintig jaar van dit millennium kregen we al de dotcom­crisis, de kredietcrisis en de eurocrisis voor de kiezen. Daar komt de coronacrisis nu bij. Dit ­betekent dat de economie zich niet meer houdt aan het stramien van zeven vette en zeven ­magere jaren.

Deze crisis is echter anders! De oorzaak ervan zijn de maatregelen die het kabinet in maart afkondigde om de verspreiding van het corona­virus in te dammen. ­Premier Mark Rutte zette delen van de economie uit. Economen noemen dit een ‘exogene’ verandering, eentje die van buiten komt. Vaak ligt de oorzaak van een recessie binnen de economie: onevenwichtigheden, speculatie, niet functionerende bedrijven. Dit keer gingen bedrijven noodgedwongen dicht. Consumenten wilden nog wel geld uitgeven, maar konden dat niet meer.

Inmiddels heeft er een omslag plaatsgevonden, zegt Blom. De verandering die oorspronkelijk van buiten kwam, heeft zich – als een virus – een weg naar binnen gebaand en zich in het ­centrum van de economie genesteld. Doordat bedrijven sluiten, verliezen veel mensen – met name zzp’ers – hun werk en geven minder geld uit. Hierdoor dalen de omzetten van bedrijven, die weer mensen ontslaan, waardoor die minder gaan uitgeven, enzovoort. “Het is een domino-effect,” aldus Blom.

Grote Depressie!

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt inmiddels dat de Nederlandse economie dit jaar 7,5 procent zal krimpen. Een ongekend harde klap, veel harder dan de crisis van de jaren dertig, de ‘Grote Depressie’. Corona zou weleens voor de moeder aller recessies kunnen zorgen, al is dat nog niet met zekerheid te zeggen, zegt Herman de Jong, hoogleraar economische ­geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor bestaat nog te veel onduidelijkheid over de duur van de coronacrisis. Lees hier het hele artikel:

https://www.parool.nl/wereld/wat-brengt-de-economische-crisis-na-het-coronavirus~b64b6c11/