Hoe eerlijk is China over de uitbraak van het coronavirus?

De eerste besmette patiënt blijkt zich al op 1 december in een ziekenhuis in de Chinese stad Wuhan te hebben gemeld, met wat achteraf het coronavirus blijkt te zijn. Deze conclusie uit het wetenschappelijk blad The Lancet roept vragen op over hoe eerlijk China is over de uitbraak.

Chinese autoriteiten trokken namelijk pas eind december aan de bel over het nieuwe virus. De NOS sprak meerdere virologen en onze China-correspondent, om antwoord te kunnen geven op de volgende vragen.

Wat betekent het dat de eerste patiënt al op 1 december werd opgenomen?

Het maakt duidelijk dat diegene al in november besmet raakte met het nieuwe coronavirus. Ook blijkt uit het artikel van The Lancet dat deze eerste patiënt het virus niet heeft opgelopen op de vismarkt in Wuhan. Eerder werd aangenomen dat de uitbraak daar was ontstaan. Nu pas wordt duidelijk dat er dus al eerder een patiënt was. Dat kon niet op 1 december worden vastgesteld, omdat er toen nog geen test was om te kijken waarmee hij geïnfecteerd was.

China schendt de WHO-richtlijnen van de registratiecijfers

Een andere Italiaanse mediaonderneming, “Atlantico”, berichtte op 24 maart dat volgens een verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie alle patiënten die positief op het virus getest werden, onafhankelijk van het feit of ze symptomen zouden hebben of niet, als bevestigde gevallen geteld zouden moeten worden. De Chinese autoriteiten daarentegen zouden alle a-symptomatische gevallen sinds 7 februari hebben afgewezen. Dat zou een eclatante schending van de standaardregels vormen, die ander elanden volgen, en de situatie nog gecompliceerder maken.

Veel mensen werden in China ondanks hun symptomen nooit getest. De meesten van hen werden zo snel mogelijk in zelf-quarantaine gestuurd. Ze werden door de autoriteiten in de steek gelaten en stierven thuis.

Dat er aan de officieel uit China gemelde cijfers terechte twijfel zou moeten bestaan, berichtte ook Tang Jingyuan, China-deskundige van de “Epoch Times”. Volgens informatie van het Chinese ministerie voor Industrie en Informatietechnologie was er tussen december en maart in China een daling te registreren van 21 miljoen gebruikers van mobiele telefoons. Terwijl in China het gebruik van mobiele telefoons bijna obligatoir is, omdat ze met de bankrekening, de persoonlijke identificatie en vele andere dienstverleningen verbonden zijn. Zijn inschatting luidt: “Je kunt zonder twijfel zeggen dat de daling van het aantal gebruikers met meer dan 21 miljoen met de uitbraak van het CCP-virus samenhangt.”

Wanneer slechts 10% van de mobiele telefoon contracten gesloten werd, omdat de gebruikers zouden zijn gestorven door het CCP-virus, dan zou het aantal sterfgevallen in China twee miljoen bedragen.

Op 11 maart wees de Italiaanse krant “Tempi” er op dat de Communistische Partij van China de eigenlijke reden voor de catastrofe zou zijn waarmee de wereld op dit moment geconfronteerd wordt. In het artikel stond dat “de autoritaire aard van de Chinese regering dusdanig efficiënt is als het er om gaat te beperken en te onderdrukken, dat zij het mogelijk maakte dat het virus zich minstens twee maanden lang ongestoord kon verbreiden.”

“Als Italië (en ook Frankrijk, Duitsland en vele andere landen) nu op de knieën gedwongen werd, dan alleen maar daarom, omdat China begin december het optreden van zware op SARS gelijkende ademweg syndromen bij patiënten in de ziekenhuizen in Wuhan niet bekendgemaakt heeft.”

Screenshot_61
Salvini

https://nos.nl/artikel/2320748-hoe-eerlijk-is-china-over-de-uitbraak-van-het-coronavirus.html

“Als de Chinese regering van het virus afwist en het niet openlijk heeft gezegd, dan heeft ze een misdaad tegen de menselijkheid gepleegd”, zei Matteo Salvini (foto), de voormalige minister van Binnenlandse Zaken van Italië.

De wereld bevindt zich in de uitzonderingstoestand. Overal vechten artsen om het leven van getroffen patiënten, opdat zij niet het slachtoffer worden van de Chinese longepidemie Covid-19. Italië is bijzonder zwaar getroffen. Het land met ongeveer 60 miljoen inwoners heeft tot 11 april 2020 volgens de John Hopkins University in totaal 147.577 bevestigde Covid-19-besmettingen en 18.849 besmette overledenen gemeld.

De unieke crisis van de openbare gezondheid was voor veel journalisten aanleiding om de verdoezeling van de pandemie door de Communistische Partij van China te onderzoeken.

Lees ook: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/24/tijdslijn-van-het-coronavirus-in-china/