Eerste besmettingen coronavirus in Nederland. Wat nu?

BEELD ANP

In Nederland zijn meerdere mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Wat nu? Dit is het nieuwe protocol dat in werking is getreden. 

Mensen die in Nederland het coronavirus blijken te hebben, kunnen in vrijwel alle ziekenhuizen – groot en klein – terecht voor isolatie. Het is, onder de juiste omstandigheden, zelfs mogelijk dat ze thuis uitzieken. Tijdens het verblijf van de patiënt in isolatie onderzoekt de GGD met wie de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad. 

Incubatietijd

Alle mensen met wie de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Daarbij geldt dat in veruit de meeste gevallen alleen besmetting mogelijk is geweest als er bij de besmette persoon ook sprake was van ziekteverschijnselen, zoals hoesten of koorts. Desnoods krijgen naasten uit voorzorg een quarantainemaatregel en behandeling opgelegd. Omdat het coronavirus een A-ziekte (ziekte met ernstige gevaren voor de volksgezondheid) is, kan de overheid mensen daartoe dwingen. Als zij ziekteverschijnselen krijgen, moet hun arts dat weer aan de GGD melden en begint het verhaal van voren af aan.

Symptomen

De belangrijkste symptomen zijn in het algemeen longklachten. Daarnaast hebben patiënten vaak hoge koorts en hoesten ze.  Op dit moment wordt de dodelijkheid van het nieuwe virus geschat op 2 procent. Het virus lijkt daarmee niet veel dodelijker dan de jaarlijkse griep in Nederland. Het is echter nog niet mogelijk om precies te bepalen hoe gevaarlijk het virus is.

Dodelijke slachtoffers vallen vooral onder oudere mensen en mensen die al verzwakt waren door andere ziekten. Hoe lang het duurt om te herstellen van het virus hangt af van de ernst van de klachten. Sommige mensen genezen al na een paar dagen en hebben bijna nergens last van, maar mensen met heftige klachten moeten daar vaak weken van herstellen. Ongeveer 17 procent van de patiënten krijgt ernstige klachten, zo is nu de schatting. 

85.406 besmettingen – 2.924 doden – 39.558 genezen

In Nederland is inmiddels van twee mensen bekend dat ze besmet zijn met het virus. Het gaat om een man uit Loon op Zand en een Amsterdamse vrouw, die werkt bij het Amsterdam UMC. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog. Lees ook onze uitleg over wat er tot nu toe bekend is over het virus.

https://www.parool.nl/wereld/kaart-de-wereldwijde-verspreiding-van-het-coronavirus~b0ff746f/