Hoge Raad verbiedt rookruimtes!

Hoge Raad verbiedt rookruimtes!

AMSTERDAM – Rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden moeten tot teleurstelling van Horeca Nederland definitief worden verbannen.

De uitzondering die nu nog bestond voor horeca is ongeldig, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Het rookverbod geldt daarmee per direct.

Eerder oordeelde het gerechtshof al dat rookruimtes niet langer zijn toegestaan. Afgelopen mei adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad dat de uitspraak van het hof – namelijk dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is – in stand kan blijven.

De zaak was aangespannen door de niet-rokersvereniging CAN. Voorzitter Tom Voeten is erg tevreden met de uitspraak, hij ziet het als een belangrijke stap. „Maar we zijn er nog niet. We willen toe naar een rookvrije generatie, daar is meer voor nodig.” De belangenorganisatie is bezig met onder meer het rookvrij maken van festivals en evenementen. Ook zou de beschikbaarheid van tabak teruggedrongen moeten worden. „Nog steeds beginnen iedere dag jongeren met roken. Dat gebeurt vooral tijdens het uitgaan. Als daar niet meer gerookt mag worden, en tabak daar niet meer beschikbaar is, wordt de drempel om te gaan roken een stuk hoger.”

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde de uitspraak eerder al „dramatisch” voor cafés en discotheken met een rookruimte. De organisatie pleitte vorig jaar al voor financiële compensatie voor investeringen die zij hebben gedaan.

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. Momenteel wordt er ook onder meer gesproken over een rookverbod op terrassen.

Reacties

Een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Zo reageert Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Voorzitter Robèr Willemsen van KHN verwijst naar de grote investeringen die horecaondernemers hebben gedaan. Volgens KHN doorkruist de uitspraak bovendien afspraken die zijn gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord dat rookruimtes pas met ingang van 1 juli 2022 worden verboden. Willemsen noemt dat „moeilijk te rijmen met de afspraken die we met staatssecretaris Blokhuis hebben gemaakt”.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/487281353/hoge-raad-verbiedt-rookruimtes?utm_source=telegraaf&utm_medium=newsletter&utm_campaign=telegraaf_update&utm_content=Hoofdartikel_Rookruimtes+in+horeca+definitief+verboden&utm_term=20190927114500_update&EMAIL_SK=SK6009660

RP: En ALWEER een enorme klap voor de horeca-ondernemers, die al jaren geleden hun bedrijven hebben aangepast met speciale rookruimtes! Ook het toerisme zal hierdoor flink dalen!