EU-leiders en Theresa May keuren Brexit-akkoord goed!

Brexit akkoord

De Britse premier Theresa May en de 27 EU-leiders hebben zondag de twee Brexit-akkoorden ondertekend. Dat meldt Europees president Donald Tusk. Voor May komt nu de moeilijkste horde: haar eigen parlement overtuigen.

De EU-leiders en Theresa May hebben na een vergadering van amper 38 minuten hun zegen gegeven over het scheidingsakkoord en het princiepsakkoord over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. ‘Het Brexit-akkoord is een noodzakelijke stap om vertrouwen te bouwen tussen de EU en het VK na de Brexit’, aldus hoofdonderhandelaar Michel Barnier zondag voor de start van de buitengewone Europese top. ‘Het is nu tijd dat iedereen – iedereen – zijn verantwoordelijkheid neemt.’

De laatste hindernis voor de Europese top over de Brexit werd pas zaterdag weggewerkt. Spanje bereikte toen een akkoord met het Verenigd Koninkrijk over de kwestie-Gibraltar.

Spanje eiste dat de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de toekomstige handelsrelatie niet gelden voor Gibraltar. Omdat de Britse kroonkolonie zo belangrijk is voor Spanje, moest Madrid mee aan tafel. Londen stemde er zaterdag mee in om na de Brexit met Spanje te onderhandelen over de Britse enclave. Op die manier moet gegarandeerd worden dat elke beslissing over het gebied in overeenkomst met Spanje wordt gemaakt.

De ondertekening van de twee akkoorden betekent niet dat er geen twistpunten meer zijn. Die zullen binnenkort volop spelen als over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK onderhandeld moet worden.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20181125_03985183?_section=68488391&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagupdate&adh_i=b66e6626cc77e5ab459692b2f5f937ce&imai=&M_BT=2842995240166

Lees ook dit: https://www.npofocus.nl/artikel/7854/waarom-hebben-de-britten-voor-brexit-gekozen

HOOG TIJD VOOR EEN NEXIT?