Spanje: Immigratie via de Middellandse Zee stijgt naar recordhoogte

En Europa blijft in coma!

Het aantal migranten dat via de Middellandse Zee naar Spanje komt, is verleden jaar bijna verdrievoudigd. Volgens informatie van het EU-grensagentschap Frontex landden er in 2017 ongeveer 22.900 zogenaamde “bootvluchtelingen” op de Spaanse kust. Het jaar daarvoor waren dat slechts 8.000 geweest. Ongeveer 40% van de illegale immigranten zijn volgens het bericht afkomstig uit Algerije en Marokko, de rest uit West-Afrikaanse landen.

In Italië daarentegen registreerden de autoriteiten met 119.000 immigranten een duidelijke teruggang (- 62.000) in vergelijking met het jaar daarvoor. Van die nieuwkomers kwam ongeveer 15% uit Nigeria, gevolgd door staatsburgers van Guinea en Ivoorkust. Ook in Griekenland daalde het aantal immigranten van 174.000 in het jaar 2016 met 30.000 verleden jaar, waarbij Syriërs en Irakezen de meest voorkomende nationaliteiten vormden. In totaal telde Frontex meer dan 200.000 gepoogde grensoverschrijdingen in de EU.

Mensensmokkelaars wijken in toenemende mate uit naar Spanje

Nu neemt in Spanje de vrees toe dat de mensensmokkelaars met het oog op de hindernissen op de belangrijkste routes tot nu toe in toenemende mate uitwijken in de richting van het Iberisch schiereiland. De oostelijke Middellandse Zeeroute naar Griekenland werd door een EU-akkoord met Turkije moeilijker gemaakt. Ook op de centrale Middellandse Zeeroute naar Italië is de illegale handel van de smokkelaar-bendes vanwege de EU-samenwerking met Libië gecompliceerder geworden.

De Spaanse minister-president Mariano Rajoy appelleerde aan de Europese Unie om zijn land niet met deze uitdaging in de steek te laten. De bewaking van de zeegrenzen zou verbetering behoeven. “Onze fundamentele rol bij de grensbewaking moet door de EU erkend worden”, zei Rajoy op de topontmoeting van de zuidelijke EU-landen in Rome.

Omstandigheden in Marokko en Algerije zorgen voor onzekerheid

Volgens Frontex vertrekken er steeds meer boten rechtstreeks vanuit Algerije en Marokko om koers te zetten naar het Iberisch schiereiland. De Noord-Afrikaanse landen gelden weliswaar als nauwe Europese bondgenoten – het Westen bewapent zelfs de legers, de grensbewaking en de kustwacht van deze landen – maar in de Algerijnse volksrepubliek van president Abd al-Aziz Bouteflika evenals in het Marokkaanse rijk van koning Mohammed VI. grijpen willekeur en corruptie om zich heen, wat ook merkbaar is bij de grensbewaking.

Bron:
https://jungefreiheit.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
https://ejbron.wordpress.com/2018/01/17/spanje-immigratie-via-de-middellandse-zee-stijgt-naar-recordhoogte/