May zegt vandaag ‘Brexit’. Zo antwoordt de EU

brexit1

Een historische dag voor Groot-Brittannië waar de Britse regering vandaag Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking zal stellen. De Britten hebben zich negen maanden lang kunnen voorbereiden op het vertrek uit de Europese Unie (EU). Ook de EU heeft haar antwoord al klaar.
Het Europees Parlement moet de Commissie ter verantwoording roepen, en zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de burgers ‘en hun onzekerheid’. Twintig europarlementariërs hebben de opdracht gekregen zich de komende tijd alleen maar bezig te houden met de Brexit-procedure.

Plannen genoeg, maar de komende twee jaar zullen vooral vol primeurs zijn, zo luidt de verwachting. Nog nooit heeft een EU-staat zijn lidmaatschap opgezegd – veel onontgonnen terrein dus.

Een paar realistische lezersreacties:

  • En zo lees ik dat Rutte, in demissionaire staat, een belangrijke belofte heeft gedaan in Rome om trouw te blijven aan de EU.
    Deze man is een gevaar voor Nederland. Met het ESM verdrag deed hij hetzelfde en dat kost ons miljarden. Dat andere verantwoordelijke mensen in Nederland deze paljas zijn gang laten gaan is mij een raadsel. Het is of leunt tegen landverraad ik kan het niet anders zien.
  • Ik hoop dat U niet op middellange termijn gelijk gaat krijgen. Vrijheid en soevereiniteit hebben zo hun prijs.
    De Britten hebben voor beide gekozen. Na de laatste verkiezingen is helaas gebleken dat wij Nederlanders liever beide verworvenheden overdragen aan de ongekozen Europese Elite. Brood en spelen, een uitstekende staatsomroep die (nog) beter in staat is geweest de publieke opine te masseren dan die van Noord Korea, een lam geslagen defensie, en ongecontroleerde grenzen hebben hun werk gedaan. De wal zal uiteindelijk het schip moeten keren.
  • Je zou de EU kunnen vergelijken met de derivaten van voor de bankencrisis, maar dan op nog veel grotere schaal. Zodra je op iets lager niveau zou afdalen in de ingredienten van het derivaat, blijkt er allerlei puin in te zitten. Dat is bekend, maar men laat het pakketje liever dichtzitten tot hun termijn erop zit. Apres nous le deluge.

Elsevier.