REALISTISCHE LEZERSREACTIES (deel 15)

Reactie op: Pensioenfondsen in gevarenzone, verlaging dreigt!

LEES & HUIVER!
Het gaat weer eens gebeuren “Graaien & Graaien door de witte boorden criminelen elite!
paus parkeert verantwoordelijkheid voor verlies van €44 miljard
http://925.nl/archief/2009/02/05/pensioenfondsen/

Ongedoopt in zelfreflectie communiceerde ABP-paus Elco Brinkman dat hij in 2008 €44 miljard uit de oudedagsreserve van staatsbureaucraten heeft opgerookt aan allerhande risicospreiders hypotheekrommel. Tijd voor een goed gesprek, zou je zeggen. Maar, zegt Brinkman, dat de dekkingsgraad van 140% naar 90% kletterde komt vooral door de gedaalde rente. Naar goed partijgebruik slalomt het CDA-kopstuk om verantwoordelijkheden heen, zonder zijn lessen te willen leren.

Handig parkeerde Brinkman de uitslag van zijn beleggingsseizoen door zijn wanprestatie te wijten aan de gedaalde rente. Niet heel integer. Als de rente daalt dan groeit de toekomstige reserve voor verplichtingen inderdaad minder snel, alleen is het zo jammer dat Brinkman niets zegt over de kolossale, gerealiseerde verliezen op posities bij rommelhypotheekverstoppers Fannie Mae en Freddie Mac.

Als langetermijnbelegger lust het ABP wel wat extra risico, daarom zijn de wonderinvesteerders Fannie & Freddie-fans van het eerste uur. Miljarden werden belegd in de ‘de facto risicoloze’ omvalbanken. Een jaar later zijn ‘uitzonderlijke omstandigheden’ ook voor Brinkman het ultieme excuus, maar in het geval van het ABP is dat plat opportunisme – het ABP is in 2004 al op deze risico’s gewezen. Overtuigd van het grote gelijk werd de waarschuwing weggewuifd (word-document).

“Onze indruk, naar aanleiding van de voorgestelde wetgeving en commentaar van functionarissen bij de overheid, de wetgevende instellingen en de Federal Reserve, is dat men streeft naar het instellen van een mechanisme voor het geval dat zich een crisis zou voordoen.”

Juist. ‘Uitzonderlijke omstandigheden’ deden het ABP de das om, maar de omstandigheden waren ook weer niet zo uitzonderlijk dat er niet gestreefd is naar het instellen van noodmechanismes. En klaarblijkelijk zijn de lessen nog niet geleerd. Alpinvest, het hedgefundspeeltje van het ABP en de voormalige PGGM, ziet wel kansen in deze afgestrafte markt en gaat zich de komende maanden toeleggen op de kunst van het aasgieren. Want ja, Fortis beleggers weten hoe een buitenkansje ruikt.

Kritiek op bankiers is overtrokken ophef om niets, vergeleken met de €44 miljard die de risico hongerige pensioencipiers van het ABP weg speculeerden. Waarom moet een pensioenfonds, dat tot een jaar geleden 140% van de door ambtenaren bij elkaar gebureaucratiseerde pensioenen kon uitkeren, beleggen in speculatieve rommel? In tegenstelling tot banken heeft het ABP nul te duchten van sprinkhanende aandeelhouders.

Kennelijk kan Elco Brinkman nog wel een aantal potjes breken in Den Haag, dat tot dusver zeer selectief omgaat met slachtoffers van uitzonderlijke omstandigheden. Tijd dat dit verandert, uitzonderlijke omstandigheden vragen om een consequente aanpak

Update: Een woordvoerder van het ABP wijst ons op het feit dat het ABP juist mooie rendementen op posities bij Fannie & Freddie heeft behaald.

Reggy Konig
21 april 2016

comments3