Rusland: snel bewijs voor Erdogans oliehandel met IS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn familie zijn persoonlijk betrokken bij de illegale oliehandel met terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zegt Rusland. De Russen zullen ‘komende week’ met bewijzen komen voor deze uitlatingen.

erdogan

Erdogan zegt op te stappen als Rusland met harde bewijzen komt – Foto:AFP

Dat maakte de Russische onderminister van Defensie Anatoli Antonov woensdag bekend. Het ministerie zou beschikken over satellietbeelden van tankwagens die de Turks-Syrische grens oversteken, meldt persbureau Reuters.

Cynisme
‘Turkije is de grootste consument van IS-olie en Erdogan en zijn familie zijn persoonlijk betrokken bij deze criminele handelingen,’ aldus Antonov. ‘Het cynisme van het Turkse leiderschap kent geen grenzen,’ sneerde Antonov verder. ‘Kijk maar wat ze doen. Ze gaan andermans land binnen en roven daar zonder berouw’.

De Russische minister doet nog een schepje bovenop de beschuldigingen: naast de handel in olie, zou Turkije volgens hem IS namelijk ook voorzien van wapens, militaire uitrusting en training.

Betrokkenheid
Op de satellietbeelden zou te zien zijn hoe Turkse tankwagens olie inladen in IS-gebieden in Syrië en Irak. Vervolgens zou te zien zijn hoe de wagens Turkije weer binnenrijden, zeggen de Russen. De Russen hebben nog niet verklaard hoe de ‘persoonlijke betrokkenheid’ van Erdogan en zijn familie te bewijzen valt.

De Russen beschuldigden de Turkse president vorige week van oliehandel met IS. Turkije zou met het neerschieten van de Russische SU-24 de oliebelangen in het gebied willen beschermen, aldus de Russische president Vladimir Poetin. Erdogan ontkent de aantijging en zei dinsdag zelfs op te stappen als de Turkse oliehandel met IS kan worden bewezen. Hij roept Poetin wel op hetzelfde te doen als hij zijn beschuldigingen niet hard kan maken.

Turkije heeft vanaf het begin een smerig spel gespeeld! En de fascistische Merkel wil dit ISIS-knuffelende Non-Europese land als EU-lid!

http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/12/Rusland-snel-bewijs-dat-Erdogan-handelt-in-olie-met-IS-2727607W/