Rekenkamer: tienduizenden ouderen leven onnodig onder armoedegrens!

Doordat tienduizenden ouderen geen aanvulling op hun AOW-uitkering krijgen, worden zij gedwongen te leven onder de armoedegrens. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in het rapport Ouderdomsregelingen ontleed.

Tienduizenden ouderen leven in armoede doordat zij niet de aanvulling krijgen waarop ze recht hebben. Het gaat om ouderen die geen volledige AOW-uitkering ontvangen omdat ze in het buitenland hebben gewoond en om ouderen die met een jongere partner van een AOW-uitkering leven. Zij hebben recht op aanvulling van de AOW tot het bestaansminimum. De overheid wijst hen hier niet op, en zelf vragen ze deze aanvulling niet aan.

Dit constateert de Algemene Rekenkamer in het rapport Ouderdomsregelingen ontleed, dat woensdag is gepubliceerd. De Rekenkamer controleert de rechtmatigheid en doelmatigheid van de overheidsuitgaven. 

Het gaat om vier uitkeringen voor ouderen. De grootste en bekendste is de AOW voor gepensioneerden. Daarnaast zijn er aanvullende regelingen zoals de inkomensondersteuning AOW, de aanvullende inkomensvoorziening ouderen en de overbruggingsregeling AOW. Met het totaalpakket is nu 38 miljard euro gemoeid. Door de vergrijzing loopt dat bedrag de komende jaren op. 

De AOW wordt als basisuitkering aan drieënhalf miljoen ouderen uitbetaald. Wie niet altijd in Nederland heeft gewoond, krijgt geen volledige uitkering. Daardoor kan het gebeuren dat ouderen een inkomen hebben onder het bestaansminimum. Zij kunnen een aanvullende uitkering krijgen. ‘De helft van de mensen die daarop recht hebben, krijgt die aanvulling niet. Hierdoor hebben tienduizenden ouderen minder inkomen dan zij zouden kunnen hebben’, schrijft de Rekenkamer. Het gaat om ‘34 duizend tot 51 duizend huishoudens’.

Volgens de Rekenkamer gaat het vooral om ouderen tussen de 70 en 80 jaar oud en om mensen zonder migratieachtergrond. De veronderstelling dat vooral voormalige gastarbeiders die geen volledige AOW krijgen geen aanvulling ontvangen, klopt volgens de Rekenkamer niet.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rekenkamer-tienduizenden-ouderen-leven-onnodig-onder-armoedegrens~b1835a44/