Klimaatverandering! Meer dan 11.000 wetenschappers roepen de noodtoestand uit!

De onderzoekers zien het als hun morele verplichting om de mensheid (nogmaals) te waarschuwen voor wat – als we niet snel actie ondernemen – komen gaat.

Dat het klimaat verandert weten we op dit moment allemaal. Maar ondanks de hoge urgentie lijken er nog niet echt spijkers met koppen geslagen te worden. En dat terwijl we volgens velen toch echt in actie moeten komen willen we de ergste gevolgen van klimaatverandering stoppen. Mede om die reden hebben meer dan 11.000 wetenschappers afkomstig uit zeker 150 landen hun handtekening gezet onder een nieuwe verklaring over de staat van het klimaat. In de verklaring komen de wetenschappers bovendien met zes duidelijke maatregelen om de impact van de opwarming van de aarde te bestrijden.

Ingrijpende veranderingen
De verklaring is gebaseerd op een wetenschappelijke analyse van meer dan veertig jaar aan beschikbare gegevens over onder andere energieverbruik, temperatuur, bevolkingsgroei, ontbossing, ijsmassa en emissies. En het onderzoeksteam komt met een duidelijke waarschuwing. Zonder ingrijpende en blijvende veranderingen in het menselijk handelen is ‘ongekend menselijk lijden’ onvermijdelijk, zo stellen de onderzoekers. “Wetenschappers hebben een morele verplichting om de mensheid te waarschuwen voor elke grote bedreiging,” aldus auteur Thomas Newsome. “Uit de gegevens die wij hebben is het duidelijk dat we worden geconfronteerd met een klimaatnoodtoestand.”

Reden
Ook de Nederlandse professor Thijs Kuiken verbonden aan het Erasmus MC ondertekende de verklaring. “De belangrijkste reden om mijn naam aan deze verklaring te verbinden was om een steentje bij te dragen aan de overgang naar een duurzame wereld,” zo laat hij aan Scientias.nl weten. “Deze noodkreet is nodig omdat onze maatschappij (burgers, bedrijven, instituten en de regering) ondanks de uitstekende informatie van rapporten van het IPCC en IPBES nog maar mondjesmaat de nodige veranderingen doormaakt. Wat betreft luchtverkeer blijven burgers bijvoorbeeld teveel vliegen, wil Schiphol uitbreiden, en lijkt de regering verdere uitbreiding van luchtvaart in Nederland toe te gaan staan. Wat betreft eten blijven burgers teveel voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong eten, lobbyt de bio-industrie en de veevoederindustrie (via boerenprotesten) voor handhaving van de intensieve veehouderij, en lijkt de regering te zwichten. Ook in de medische wereld is men onvoldoende van de noodzaak doordrongen om te veranderen. En dat terwijl er een hoge ziektelast is die nog hoger zal worden door luchtverontreiniging, hittestress, en uitbreiding van door vectoren overgebrachte infecties als onze maatschappij op huidige voet doorgaat.”

Klimaatcrisis
We weten al zeker enkele decennia dat het klimaat verandert. Zo vond in 1979 de eerste klimaattop plaats in Genève. Maar nu we het veertig jarige jubileum vieren, blijkt dat er in de tussentijd nog niet zo gek veel is veranderd. “Ondanks veertig jaar van belangrijke wereldwijde onderhandelingen zijn we er toch nog niet in geslaagd om de klimaatcrisis aan te pakken,” zegt co-auteur William Ripple. “Klimaatverandering is hier en verloopt sneller dan veel wetenschappers hadden verwacht.” Hoewel we er op dit moment volgens de onderzoekers niet goed voorstaan, is niet alles hopeloos. “We kunnen stappen ondernemen om de crisis te lijf te gaan,” stelt Newsome.

scientrias.nl