Onderzoek: Burgers betwijfelen democratie, grondrechten en eerlijke verkiezingen!

Door: Kornelia Kirchweger – Vertaling: E.J. Bron)

Rode kaart voor regeringen!

Het aanzien van de democratie bevindt zich wereldwijd op een dieptepunt! Volgens een actueel onderzoek dacht verleden jaar 40% van de 124.000 geënquêteerde mensen in 53 landen dat hun landen eigenlijk niet democratisch zouden zijn. 43% denkt dat hun regeringen alleen een kleine groep mensen dienen in hun land. Deze opvatting hebben zowel mensen in democratieën als in niet-democratieën.

Eén op de drie klaagt over democratietekort

Deze data werden door de “Alliance of Democracies” tussen april en juni 2020 onderzocht. Derhalve is er geen enkel land, waarin de democratieverwachtingen van de mensen aan hun regeringen vervuld worden. Minstens één op de drie geënquêteerden in de wereld vindt dat er te weinig democratie in zijn land zou zijn.

De politieke instelling van een persoon speelt uiteraard een sleutelrol bij deze inschatting. Als oppositionelen, bijvoorbeeld eerder links georiënteerde personen in Polen of Hongarije, geënquêteerd worden, dan zien ze eerder een democratiegebrek.

Politieke verdraaiingen

Dat zou wel eens tot verdraaiingen kunnen leiden. Zo voelen bijvoorbeeld mensen in Taiwan, de Filippijnen, Zwitserland, Denemarken en Saoedi-Arabië het geringste democratietekort. Het laatste land geldt bijvoorbeeld in het Westen niet echt als een schoolvoorbeeld voor democratie. De democratieverwachtingen worden het minst vervuld in Venezuela, Polen, Hongarije, de Oekraïne en in Nigeria.

Pandemiedictatuur en verkiezingsmanipulatie

Met betrekking tot de inschatting of bij het overmeesteren van de pandemie de grondrechten werden geschonden, denkt de helft van de geënquêteerden in de 53 landen dat de regeringen daarbij te ver zouden zijn gegaan. Bijzonder sterk is deze kritiek in Marokko, Saoedi-Arabië en Algerije. Slechts 33% van de geënquêteerden denkt dat niet. In democratische landen ziet bijna 40% de grondrechten geschonden, 38% niet. In niet-democratische landen is dat 55%, tegenover 25% die dat niet denkt.

Veel mensen maken zich zorgen dat verkiezingen van buitenaf gemanipuleerd zouden kunnen worden. Minstens één op de twee (55%) beschouwt dit als (zeer) waarschijnlijk – ook in de VS. De grootste desbetreffende angst is er in Azië; vooral in Indonesië, Pakistan, India en op de Filippijnen. Interessant genoeg bestaan daar in Rusland en China geen bedenkingen over, net zomin als nauwelijks in de EU-landen.

Bron:
wochenblick.at
Door: Kornelia Kirchweger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)