Kabinetsformatie: Het uitsluiten van PVV en FvD komt langzaam op gang…

Een week na de verkiezingen ligt het Binnenhof er roerloos bij. Een kabinetsformatie komt altijd traag op gang. Twee verkenners werken aan een verslag van mogelijkheden en onmogelijkheden. Feitelijk is het uitsluiten van PVV en Forum voor Democratie begonnen. Eric Vrijsen geeft in antwoorden op vier vragen de stand van zaken.

Hoe staat het formatieproces er nu voor en hoe gaat het verder?

Een week na de verkiezingen hebben de ‘verkenners’ Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) hun intrek genomen in de Stadhouderskamer in het oude deel van de parlementsgebouwen. Het is een prachtige zaal uit 1790 die het werk van het duo Jorritsma-Ollongren allure geeft, maar veel heeft het natuurlijk nog niet om het lijf. Donderdagmorgen spreken ze voor de tweede keer met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag.

Ze maken een lijstje van mogelijkheden en onmogelijkheden, doen misschien procedurele aanbevelingen voor de verdere voortgang en schrijven dat op in een rapportje dat volgende week dinsdag klaar moet zijn. Woensdag 31 maart wordt de nieuwe Kamer geïnstalleerd. Dan volgt een debat over de verkiezingsuitslag en de richting van de kabinetsformatie. Dan begint het echte werk.

Het rapport van de verkenners is min of meer voorspelbaar. Op grond van de uitslag moeten VVD en D66 de coalitiekar gaan trekken. Linksom of rechtsom? Dat moet blijken uit het verdere onderzoek dat een door de Tweede Kamer te benoemen informateur zal gaan doen. In het verslag zullen Jorritsma en Ollongren in voorzichtige bewoordingen de informateur adviseren aan sommige coalitievarianten  geen tijd te verspillen.

Feitelijk begint daarmee het uitsluiten van PVV en FVD. De leiders van beide partijen, Geert Wilders en Thierry Baudet, zeggen in aanmerking te willen komen als coalitiedeelnemers. Maar op basis van gesprekken met andere leiders zullen de verkenners stellen dat een regering met PVV of FVD niet voor de hand ligt.

Kan de huidige coalitie ‘gewoon’ door?

Ja, Rutte III kan een doorstart maken als Rutte IV. Getalsmatig komen VVD (34 zetels), D66 (24), CDA (15) en CU (5) uit op een keurige meerderheid van 78. Dat is te doen. In de Eerste Kamer missen ze een meerderheid. Daar hebben ze samen 32 zetels en dat zijn er 6 te weinig in de 75 leden tellende senaat. De doorstartcoalitie is daar afhankelijk van steun van PvdA (6 zetels), GroenLinks (8 zetels), JA21 (Groep Nanninga; 8 zetels) of van een combi van de kleinere partijen.

Probleem is echter dat het CDA met zichzelf  overhoop ligt en niet staat te popelen om te regeren. Probleem is ook dat D66 en ChristenUnie op tal van medisch-ethische kwesties elkaars tegenpolen zijn. In 2017 werd ChristenUnie er pas bijgehaald nadat GroenLinks afhaakte. En alleen omdat Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) afspraken elkaar niet al te zeer voor de voeten te zullen lopen met wetsontwerpen, paste de ChristenUnie in de coalitie.

Lees hier het hele artikel:

https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2021/03/kabinetsformatie-het-uitsluiten-van-pvv-en-fvd-komt-langzaam-op-gang-813090/?&utm_source=ew&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=EWO%20-%202021%20maart&utm_term=EWO%20-%2020210325&utm_content=EW%20Nieuwsbrief%20Header