Turkije stapt uit Istanbul-verdrag, dat geweld tegen vrouwen bestrijdt!

Vrouwen in Turkije weer vogelvrij verklaard

De Turkse president Erdoğan heeft zijn land teruggetrokken uit het verdrag van Istanbul, dat gaat over het bestrijden van geweld tegen vrouwen en van huiselijk geweld. Het land was in 2011 een van de eerste ondertekenaars van het verdrag, dat in de Turkse stad Istanbul tot stand kwam.

Landen die de Istanbul Conventie onderschrijven, moeten geweld tegen vrouwen voorkomen, slachtoffers beschermen en daders veroordelen. Tientallen Europese landen hebben het verdrag geratificeerd. Vorig jaar maakte Polen bekend ook uit het verdrag te willen stappen.

Volgens regeringspartij AKP is de inhoud van het verdrag niet in lijn met de traditionele familiewaarden in de Turkse samenleving. Ze nemen aanstoot aan de uitleg van gendergelijkheid, die volgens hen homoseksualiteit ‘propageert’ en de deur openzet naar vrije interpretaties van sekse.

Groot onderwerp

Volgens correspondent Mitra Nazar heeft het land zich teruggetrokken op het moment dat geweld tegen vrouwen een groot onderwerp van gesprek is. “Tot nu toe zijn dit jaar al 70 vrouwen in Turkije vermoord”, zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. “En het is pas maart. Vorig jaar ging het om ongeveer 300 vrouwen en het jaar daarvoor meer dan 450. De vrouwen worden vermoord omdat ze vrouw zijn, vaak door hun echtgenoot, ex of familielid.”

Vorige zomer gingen vrouwen wekelijks de straat op in Istanbul om aandacht te vragen voor het al jaren stijgende aantal moorden op Turkse vrouwen. Zij wilden dat Turkije zich meer zou inspannen om aan de verplichtingen uit het verdrag te voldoen. Ook begin deze maand, op internationale vrouwendag, gingen vrouwen de straat op. “Die demonstraties verliepen redelijk vreedzaam”, zegt Nazar. “Maar na afloop werden enkele vrouwen in hun huis opgepakt omdat ze een lied zongen dat als belediging geïnterpreteerd kan worden aan Erdogan.”

Het terugtrekken uit het verdrag is tegenstrijdig met de toon die de president tot de EU aanslaat. “Sinds begin dit jaar zoekt Erdogan wat meer toenadering en spreekt pro-Europese woorden. Door zich nu terug te trekken neemt hij weer wat stappen achteruit in dat proces”, zegt de correspondent.

Geplaatst op 20 maart 2021 door E.J. Bron

https://nos.nl/artikel/2373347-turkije-stapt-uit-istanbul-verdrag-dat-geweld-tegen-vrouwen-bestrijdt.html

RP: Zij beseffen niet dat zonder vrouwen, zij niet eens op deze aarde zouden bestaan!