Horeca in Breda en Amsterdam zet uit protest het terras buiten en serveert drankjes – een half uur later is het feest voorbij!

ANP/Marco de Swart

Op diverse plekken in Nederland hebben horecaondernemers dinsdag hun terras enige tijd geopend. Op een aantal locaties zijn mensen er ook voorzien van een hapje en een drankje.

De actie was opgezet door ondernemers van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar werd korte tijd daarna beëindigd nadat waarschuwingen werden uitgedeeld door politie en handhavers.

Het zwaartepunt van actie waarmee werd geprotesteerd tegen de coronasluiting van de horeca lag in Breda. Op diverse plekken in de stad zetten kroegeigenaren even na 12.00 uur hun tafels en stoelen buiten, keurig op 1,5 meter afstand van elkaar.

De terrassen stroomden snel vol en er werd de nodige koffie en bier geschonken.

Volle terrassen op de Ginnekenmarkt in Breda tijdens een landelijke protestactie. Foto: ANP/Marco de Swart

Na ongeveer een half uur sloten de terrassen, omdat gemeenten dreigden met het opleggen van een coronaboete. Die bedraagt ongeveer 4.000 euro.

Johan de Vos, woordvoerder van de groep afdelingen van KHN, opende ook het terras bij zijn eigen kroeg Boerke Verschuren in Breda. Ook het naastgelegen café Moeke deed mee.

Nadat De Vos werd aangesproken door agenten en handhavers, sloot hij het terras. “We hebben een statement afgegeven en laten zien dat we op een verantwoorde manier kunnen opengaan”, zei De Vos.

De horecaondernemer verkeerde in het ongewisse of hij alsnog een boete tegemoet kan zien. Een woordvoerster van de gemeente Breda laat desgevraagd weten dat het “vooralsnog bij een waarschuwing blijft”. Er was al een crowdfundingsactie gestart om een eventuele boete te betalen. De teller staat op meer dan 6.500 euro.

Horeca-ondernemer Johan de Vos bij zijn café Boerke Verschuren. Foto: ANP/Marco de Swart

Horeca in Breda en Amsterdam zet uit protest het terras buiten en serveert drankjes – een half uur later is het feest voorbij (msn.com)

BEKIJK OOK DIT: https://youtu.be/jX3MrdRAdwE