Het pijnlijke uitsluiten van Wilders door VVD en CDA!

Moeten de drie grootste partijen na de verkiezingen met elkaar in gesprek over een nieuw kabinet? PVV-leider Geert Wilders vindt dat ‘respect voor de uitslag’, maar kan het niet afdwingen. Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) gaan er met een ruime bocht omheen. Eric Vrijsen over de zin en onzin van het uitsluiten. Democratisch gezien is het pijnlijk.

In zijn verkiezingsprogramma ‘Het gaat om u’ schrijft Geert Wilders (PVV) iets wat geen enkele aandacht heeft getrokken. Onder het kopje ‘Uw democratie en rechtstaat’ memoreert hij de bekende punten: gekozen burgemeester en correctief referendum. Maar dan komt het: de verplichting voor politieke partijen om ‘recht te doen aan de verkiezingsuitslag’.

Hoe Wilders het precies wil regelen, staat er niet bij. Maar in elk geval ‘moeten de drie grootste partijen na de verkiezingen verplicht met elkaar gaan onderhandelen om te kijken of samenwerking in een kabinet al dan niet mogelijk is’.

Op basis van de huidige peilingen betekent dit dat VVD, CDA en PVV met elkaar een kabinet zouden moeten formeren. Of althans een poging daartoe ondernemen. Weinig kans, want VVD en CDA sluiten regeringssamenwerking met de PVV uit. Ze hebben in 2010 wel geprobeerd te regeren met Wilders’ gedoogsteun, maar dat mislukte in 2012. Die kater zijn ze nog niet te boven. In 2014 kwam Wilders ook nog met zijn ‘minder, minder’-uitspraken en daarmee wierp hij een extra hindernis op.

Miljoen kiezers buitenspel

Op grond van de peilingen kun je verwachten dat de PVV minstens 12 procent, misschien wel 17 procent van de kiezers aan zich weet te binden. Willen Mark Rutte  en Wopke Hoekstra na de verkiezingen niet eens met Wilders praten over regeringsvorming, dan zetten ze feitelijk één op de acht, misschien wel één op de zes kiezers buitenspel. Dan negeren ze de stem van een miljoen, mogelijk anderhalf miljoen kiezers.

https://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie/2021/03/het-pijnlijke-uitsluiten-van-wilders-door-vvd-en-cda-808097/?&utm_source=ew&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=EWD%20-%202021%20maart&utm_term=EWD%20-%2020210302&utm_content=EW%20Nieuwsbrief%20Header