Coronabeleid dient allerlei belangen, maar niet het algemeen welzijn!

Coronabeleid dient allerlei belangen, maar niet het algemeen welzijn

Het kabinet werd op 10 januari weer eens in het Catshuis ingelicht over de stand van zaken omtrent corona. Daarbij werd door ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid een rapport vol alarmerende grafieken met steil oplopende lijntjes getoond. De nieuwe Britse variant van het coronavirus zou in het zwartste scenario tot wel 170.000 besmettingen per dag kunnen leiden. De schrik voor deze Britse variant zat er bij het kabinet klaarblijkelijk goed in, want de lockdown werd verlengd en er werd een avondklok ingesteld, een ongekend zware maatregel. Maar nu blijkt dat dit doemscenario gebaseerd is op een grove rekenfout. Het aantal besmettingen nam juist flink af.

Pijnlijke fout

Journalisten van de Volkskrant ontdekten de blunder. De fout zat hem erin dat in het doorrekenen met het Britse reproductiegetal (dat laat zien hoe snel een virus zich verspreidt) ervan uit gegaan werd dat alle toenmalige besmettingen reeds de Britse variant betroffen, terwijl dit in werkelijkheid slechts hoogstens 5% was. Een pijnlijke fout, die nog erger werd toen uitkwam dat de ambtenaren die het rapport presenteerden deze grafiek zelf hadden geproduceerd. Op het rapport stond dat de berekeningen gedaan waren door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), maar dit werd bij navraag door de Volkskrant door het LCPS ontkend. “Dit is niet onze presentatie,” aldus een woordvoerder.

Hapsnap-beleid

Een bizarre kwestie. Ambtenaren van een ministerie produceren op eigen houtje een rapport dat niet doorgerekend is door het RIVM, maar waarop mede hoogstwaarschijnlijk zeer ingrijpend beleid gebaseerd wordt. Is er sprake van kwade opzet of van een vergissing? We weten het niet. Wat we wel weten is dat er sinds het uitbreken van de coronacrisis al sprake is van hapsnap-beleid, ad hoc-besluiten, doemscenario’s die niet uitkomen, dubieuze getallen die snel weer in de vergetelheid verdwijnen, en niet nagekomen beloften.

Nederland koploper

Weet u nog, de eerste ‘intelligente’ lockdown? Destijds zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Cares, dat als er minder dan 700 coronapatiënten op de IC’s lagen de strenge maatregelen wel weer opgeheven konden worden. Maar sinds november vorig jaar is het aantal coronapatiënten op de IC’s niet hoger geweest dan 700 (op het moment van schrijven zijn het er 546), en toch zijn de maatregelen alleen maar strenger geworden. Op dit moment is Nederland in Europa zelfs koploper – nergens worden zulke strenge maatregelen genomen als hier, aldus de Oxford Stringency Index

https://cultuurondervuur.nl/artikelen/coronabeleid-dient-allerlei-belangen-maar-niet-het-algemeen-welzijn