Pechtold heeft gebrek aan historisch besef!

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon

De D66-voorman heeft Indische Nederlanders geschoffeerd met zijn gebrek aan historisch besef. Alexander Pechtold heeft zich de boosheid van Indische Nederlanders op de hals gehaald nadat hij deze groep in het programma Pauw en Jinek bestempelde als “Indonesiërs”. Volgens de Federatie Indische Nederlanders getuigen de uitlatingen van Pechtold van een gebrek aan historisch besef – extra pijnlijk voor “onderwijspartij” D66. In het programma stelde Jeroen Pauw een vraag aan Pechtold over het feit dat de helft van de Nederlanders niet-Westerse migranten als bedreiging ziet voor de Nederlandse normen en waarden. De D66-leider stelde vervolgens:“Je ziet de maatschappij natuurlijk ook veranderen en dat is elke keer met bewegingen, dat hebben we gehad toen Suriname onafhankelijk werd en bijna de halve bevolking van Suriname hier naartoe kwam, we hebben het met de Indonesiërs gehad – voorouders onder andere van de heer Wilders, er is nogal wat in de geschiedenis gebeurd.”

De uitspraak van Pechtold klopt voor geen meter. Er is nooit een massale toestroom van Indonesiërs naar ons land geweest, en ook de voorouders van Geert Wilders waren niet Indonesisch. Pechtold bedoelt niet Indonesiërs, maar Indische Nederlanders. Deze mensen hadden één of meer Nederlandse voorouders en voelden zich gedwongen om hun vaderland na de Tweede Wereldoorlog te verlaten.

Indische Nederlanders hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden onder de Japanners, die werden gesteund door Indonesische nationalisten. Maar Pechtold meent dat Indische Nederlanders hetzelfde zijn als Indonesiërs, simpelweg omdat zij Aziatische roots hebben. De historische en culturele achtergrond van deze groep interesseert hem kennelijk geen bal.

Belachelijk dat Pechtold zo nodig de afkomst van Wilders erbij moest betrekken – alsof iemand met Indische roots geen kritiek zou mogen hebben op massa-immigratie. Júíst Indische Nederlanders zijn beter geïntegreerd dan wie dan ook. Zij hebben alle reden om kritisch te zijn op de huidige instroom van niet-Westerse immigranten, en het is bizar dat Pechtold suggereert dat zij vanwege hun afkomst minder recht van spreken hebben.

Eerder vandaag gaf Pechtold op Twitter aan dat zijn opmerking “onzorgvuldig” was. Indische Nederlanders verwachten echter excuses, en niet zomaar een terloopse correctie. Terecht: als zelfverklaarde pleitbezorger van de multiculturele samenleving valt het Pechtold aan te rekenen dat hij zulke onbenullige uitspraken doet over Indische Nederlanders.

https://www.facebook.com/groups/IndoNederland/permalink/896791487186266/