Eerste lokale zeer strenge vorst sinds 16 januari 2013!

sneeuw op sommige plaatsen spelbreker mooi natuurijs

Voor het eerst sinds 16 januari 2013 heeft de thermometer op een officieel Nederlands weerstation een waarde beneden -15 graden aangegeven. In Hupsel vanochtend vroeg -16,1 graden gemeten. Daarmee is officieel sprake van lokale zeer strenge vorst. Op 16 januari 2013 noteerde weerstation Herwijnen met -18,0 graden de vorige lokale zeer strenge vorst. Voor de meeste andere weerstations is februari 2012 de laatste keer.

Zeer strenge vorst is in ons land een zeldzaamheid. In de klimaatperiode 1991-2020 kwam het in dertien winters op één of meerdere stations minstens één dag tot zeer strenge vorst. Weerstation Twente noteerde zes winters met temperaturen beneden -15 graden. Leeuwarden haalde deze temperaturen zelfs in zeven winters.

Zeer strenge vorst in Nederland meeste keren in combinatie met sneeuw

Wadden mogelijk veel sneeuw door sneeuwbuien

Temperaturen beneden -15 graden worden in Nederland meestal behaald wanneer vanuit het oosten of noordoosten de koudst mogelijke lucht wordt aangevoerd. Ook moet het niet te hard waaien en helder zijn, zodat de temperatuur als een baksteen kan dalen.

De meeste nachten met zeer strenge vorst vinden plaats als er een sneeuwdek ligt. Boven een laag sneeuw kan het namelijk extra sterk afkoelen. Sneeuw zorgt er namelijk voor dat warmte uit de bodem niet in de lucht terecht kan komen en stimuleert wel de afkoeling.

Hoe lang houdt de kou aan?

Tenminste tot en met dit weekend blijft het ijskoud in Nederland. Daarbij vriest het dag en nacht, dag in dag uit. Daardoor groeit het ijs alleen maar aan en smelt niks weg. Na het weekend wordt de verwachting onzeker. De kans dat het zo koud blijft met de hele dag vorst is in het noordoosten 70% en daalt daarna naar 50%.  In het zuidwesten is de kans op ijsdagen 30-40%. In het koude scenario kan het ijs dan 15-20 centimeter dik worden. Normaal zou dat voldoende zijn voor een Elfstedentocht, mits het op de hele route zo dik is en er niet teveel plekken met sneeuwijs of dun ijs in de route aanwezig zijn.

Eerste lokale zeer strenge vorst sinds 16 januari 2013 (weeronline.nl)