Daklozen en seizoensarbeiders kunnen in Spanje ook een vitaal inkomen krijgen!

Aantal werklozen in Spanje in januari gestegen naar circa 4 miljoen
eeld: Europa Press

MADRID – Sinds 15 juni 2020 is het voor bepaalde inwoners van Spanje die aan de voorwaarden voldoen mogelijk om een minimaal vitaal inkomen (ingreso mínimo vital) aan te vragen. Na een langzame start en nog steeds niet een goed georganiseerde manier van het verdelen van dit minimaal vitaal inkomen, heeft de regering nu bekend gemaakt dat ook daklozen en seizoensarbeiders kans maken op het ‘ingreso mínimo vital’.

Bij de bekendmaking werd aangegeven dat minstens 850.000 huishoudens profijt zouden hebben van het minimaal vitaal inkomen. Hierdoor zouden duizenden mensen uit een situatie van extreme armoede kunnen komen. Maar de realiteit is dat sinds de invoering van het ‘ingreso mínimo vital’ er circa 160.000 huishoudens zijn die vorm van inkomen hebben gekregen.

Het Ministerie van Inclusión, Seguridad Social y Migraciones geeft aan dat er circa 60.000 aanvragen afgewezen zijn omdat deze niet voldeden aan de eisen om recht te hebben op een minimaal vitaal inkomen of omdat de aanvraag niet compleet was.

Maar op dinsdag zijn er flexibele regelingen bekend gemaakt waardoor op papier meer inwoners van Spanje recht hebben op een ‘ingreso mínimo vital’. 

Als eerste kunnen personen die in groepswoningen of opvangcentra wonen zoals daklozen en seizoensarbeiders, ook een aanvraag indienen voor een minimaal vitaal inkomen.

Men zal ook flexibeler zijn voor bepaalde groepen zoals personen die met een scheiding of huisuitzetting te maken hebben maar ook personen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. 

Ook personen die gedwongen worden om samen te wonen omdat ze niet genoeg inkomsten hebben om zelfstandig te kunnen wonen, hebben recht op het minimaal vitaal inkomen.

Wat is het minimaal vitaal inkomen

In het Spaans heet het minimaal vitaal inkomen ‘ingreso mínimo vital’ of IVM. Het IVM geldt voor alle inwoners van Spanje die langer dan 12 maanden officieel een resident zijn in het land, dus in principe ook voor Nederlanders en Belgen die officieel de resident-status hebben en dat kunnen aantonen door middel van de ‘Certificado de Registro de Ciudadano de la Union’ (het groene kaartje of tarjeta residencia).

https://www.spanjevandaag.com/02/02/2021/daklozen-en-seizoensarbeiders-kunnen-in-spanje-ook-een-vitaal-inkomen-krijgen/

RP: Voorlopig toch maar niet naar Spanje! https://www.spanjevandaag.com/25/01/2021/bijna-95-000-positieve-coronatests-in-72-uur-tijd-in-spanje/