Criminelen kopen diplomatieke paspoorten voor 15.000 tot 20.000 euro: ‘Bij controle loop je zo door’!

Criminelen hebben de voordelen ontdekt van een diplomatiek paspoort. Er is een levendige handel ontstaan in deze papieren, vooral van arme Afrikaanse landen. Een verhaal over Brabantse goudhandelaren, vliegen met koffers vol geld en het zelf regelen van een diplomatiek paspoort. ,,Als je naar Guinee-Bissau gaat, heb je er morgen eentje, voor 15.000 tot 20.000 euro.”

Het is een persbericht van niks op de website van de ambassade van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Eén zin, meer is het niet. Het gaat over de start van een handelsmissie van het straatarme land. Totaal oninteressant. Maar soms zit het ’m in de details. Op de bijbehorende foto staat tussen de adviseurs van de missie een gespierde, kale vent. Hij is zo breedgeschouderd dat zijn zwarte maatpak een beetje openstaat en onder de boord van zijn witte blouse kruipt nog net een nektatoeage uit. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat dit een van de diplomaten is die wordt ingezet bij Afrikaanse projecten.

Bij de landelijke recherche weten ze precies wie de kale vent op de foto is: Michel G. De geboren Helmonder zat twee maanden eerder nog in de rechtszaal, omdat hij in Eindhoven drie leden van motorclub No Surrender had beschoten. Zelfverdediging, oordeelde het gerechtshof. Op dezelfde foto herkennen rechercheurs Berrie S., een autohandelaar uit Veldhoven. Twee Brabantse rauwdouwers met een bedenkelijke reputatie die plotseling optreden als adviseurs van een Afrikaans land: de opsporingsdiensten geloven er niks van. In oktober worden de twee mannen en hun vermeende handlangers van hun bed gelicht. Justitie vermoedt dat de Brabanders als diplomaten probeerden miljoenen aan Nederlands drugsgeld via Afrika wit te wassen.

Het is niet voor het eerst dat er diplomatieke paspoorten opduiken in criminele kringen. Een Osse drugshandelaar probeert een paar jaar terug celstraf in België te ontlopen met een diplomatiek paspoort uit Guinee-Bissau. In Spanje wordt eind 2019 een voortvluchtige Groninger opgepakt die beweert dat hij diplomaat is voor de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij was betrokken bij een zware mishandeling en wordt nu verdacht van miljoenenoplichting. En als de recherche afgelopen jaar woningen doorzoekt van het ‘Sesamstraatkartel’, een vermeende drugsbende uit West-Brabant waarvan de leden elkaar met namen uit Sesamstraat aanspreken, duikt ook een diplomatiek paspoort op.

https://www.ad.nl/binnenland/criminelen-kopen-diplomatieke-paspoorten-voor-15-000-tot-20-000-euro-bij-controle-loop-je-zo-door~a6b9821f/