RIVM: 148 sterfgevallen en 502 nieuwe meldingen van ziekenhuisopnames!

Rotterdam Maasstad ziekenhuis.
Rotterdam Maasstad ziekenhuis. © Arie Kievi

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 148 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1487. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. Er zijn 502 meldingen bijgekomen van mensen die in het ziekenhuis liggen of lagen. Het RIVM benadrukt dat deze mensen lang niet allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden of in het ziekenhuis opgenomen.

Het aantal positief geteste patiënten staat nu op 15.723 personen, een stijging van 1026  ten opzichte van gistermiddag. 6286 coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in een ziekenhuis, een stijging van 502 personen. Het aantal nieuw gemelde sterfgevallen en ziekenhuisopnames is daarmee wat lager dan gisteren (toen 166 doden en 625 ziekenhuisopnames).

Inmiddels is ook een derde melding binnen gekomen bij het RIVM van een overleden persoon onder de vijftig jaar. Het aantal overleden personen tussen 50 en 60 jaar is nu 26.

Lange adem

Volgens het RIVM beginnen de eerste effecten van de maatregelen zichtbaar te worden. Maar om de verspreiding van het virus blijvend te vertragen is een lange adem nodig. Het is dan ook heel belangrijk dat iedereen de maatregelen de komende periode blijft opvolgen, schrijft het RIVM.

Belangrijk om te zeggen is dat het gaat om méldingen van overleden personen en mensen die in het ziekenhuis liggen of lagen. De werkelijke datum van – bijvoorbeeld – het overlijden kan al meerdere dagen geleden zijn en toch pas nu gemeld. Datzelfde geldt voor  meldingen van ziekenhuisopnames. 

Daarom is uit de dagcijfers van het RIVM niet een duidelijke conclusie te trekken over hoe snel het virus zich momenteel verspreidt. Het gaat om meldingen van nieuwe sterfgevallen en nieuwe ziekenhuisopnames die tussen 2 april 10.00 uur en 3 april 10.00 uur zijn binnengekomen. 

Al die meldingen worden ‘verdeeld’ over de werkelijke datum van overlijden of ziekenhuisopname.  Alle nieuwe gevallen worden in een grafiek verwerkt waaruit dan steeds beter te zien is hoe hard het aantal nieuwe gevallen nog stijgt, of uiteindelijk misschien zelfs daalt. Kijkend naar die grafiek is 24 maart nog steeds de dag met de meeste ziekenhuisopnames (554). Hoewel er nog steeds meldingen op allerlei dagen bij zullen komen, wordt een duidelijke afvlakking na 24 maart steeds zichtbaarder.