In deze achttien landen heeft nog niemand het coronavirus opgelopen!

Noord-Koreanen krijgen les in het ziekenhuis van Pyongyang over hoe zich te beschermen tegen het virus. Formeel heeft het land nul besmettingen.
Noord-Koreanen krijgen les in het ziekenhuis van Pyongyang over hoe zich te beschermen tegen het virus. Formeel heeft het land nul besmettingen. © AP

Nog een paar plekken op aarde zijn vrij van het coronavirus. En die landen liggen vooral ver weg, in de Stille Oceaan.

Het is onderhand een beetje zoeken naar dat ‘kleine Gallische dorpje’, maar er zijn zowaar nog altijd plekken op aarde waar het nieuwe coronavirus niet is gearriveerd. Achttien landen delen die bijzondere status met de Waddeneilanden.

Meer dan een miljoen mensen zijn inmiddels wereldwijd besmet met het nieuwe coronavirus. Bijna elk land is dus getroffen. Elk land van de 193 naties die bij de Verenigde Naties zijn geregistreerd? Nee, er zíjn zowaar nog een paar zeldzame corona-vrije plekken.

Bevestigde besmettingendoden en genezingen per werelddeel

Totaal bevestigde gevallenDodenGenezingenNoord-Amerika25.501.957579.0331.454.867Europa13.684.046633.68113.579.353Zuid-Amerika2.164.840389.85012.140.183Azië1.213.344358.07920.584.300Afrika498.97879.6322.706.014Oceanië2.05394528.906Deze grafiek wordt verschillende keren per dag automatisch bijgewerkt via data van Johns Hopkins.Grafiek: Het Laatste Nieuws Bron: Johns Hopkins CSSE Gecreëerd met Datawrapper

De Ierse datajournalist Niall McCarthy van het in Duitsland gevestigde Statista deed onderzoek op basis van de data die over het virus worden verzameld door gezaghebbende bronnen als de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Tot vanmorgen telde hij achttien landen die nog niet zijn bereikt door het virus.

In een telefonische toelichting plaatst McCarthy meteen wel wat vraagtekens, want een van de landen die zichzelf trots onbesmet heeft verklaard is Noord-Korea. Vanuit Zuid-Korea kwamen al eerder nieuwsberichten dat er wel degelijk besmettingen waren bij de gesloten noorderburen. Dat lijkt ook waarschijnlijk, gezien de zeer intensieve handel langs de Chinese grens. Dat ongeveer alle statistieken geheim zijn in Noord-Korea, draagt ook niet bij aan transparantie, maar formeel heeft leider Kim Jong-un het dus fenomenaal goed gedaan.

Kiribati: nog altijd vrij van het coronavirus maar door klimaatverandering verdwijnt het land wel langzaam in de Stille Oceaan
Kiribati: nog altijd vrij van het coronavirus maar door klimaatverandering verdwijnt het land wel langzaam in de Stille Oceaan © Stefan Coppers

McCarthy sluit overigens niet uit dat Kim de waarheid spreekt. ,,Noord-Korea is nu eenmaal moeilijk toegankelijk, met name voor westerse toeristen. De Noord-Koreanen hebben de ambassadewijk in Pyongyang heel vroeg in quarantaine gedaan. Maar niemand weet zeker hoe het er in het land aan toegaat.”

Lees hier het hele artikel: In deze achttien landen heeft nog niemand het coronavirus opgelopen | Buitenland | AD.nl

I