Zijn we wel voorbereid op het vaccineren?

In een kerk in Rotterdam kregen mensen dit najaar de griepprik.
In een kerk in Rotterdam kregen mensen dit najaar de griepprik. Foto: Robin Utrecht/ANP

Op 4 januari kunnen we beginnen met vaccineren, kondigde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid deze week aan. De goedkeuring van het Biontech-Pfizer-vaccin door de Europese Medicijn Autoriteit (EMA) wordt namelijk 29 december verwacht.

Tegelijkertijd barstte de kritiek los: we zijn niet goed voorbereid, waarom doet het leger niet mee en neem een voorbeeld aan Duitsland! Er lijkt een nationaal trauma te zijn ontstaan na het falende testbeleid, met vrees voor eenzelfde debacle rond het inenten. Acht vragen over de voorbereiding.

1. Wat is de planning?

Nederland krijgt waarschijnlijk rond de jaarwisseling 1 miljoen doses van het Pfizer-vaccin. Er zijn twee prikken per persoon nodig, dus die eerste levering is goed voor 500.000 personen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft op basis van een voorlopig advies van de Gezondheidsraad bewoners van verpleeghuizen en andere instellingen voorrang gegeven. Dat zijn 175.000 mensen. Deze mensen kun je moeilijk vragen naar een prikstraat te gaan, dus die zullen in het verpleeghuis moeten worden gevaccineerd. Ook zijn hun verzorgers als eerste aan de beurt, ongeveer 265.000 mensen.

Wel moet nog blijken of het Pfizer-vaccin geschikt is voor deze kwetsbare doelgroep. Ook liggen er logistieke vraagstukken: in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld achten ze dit vaccin vanwege de manier van vervoeren (per 1000) ongeschikt om in verpleeghuizen te geven en beginnen ze in de ziekenhuizen. VWS zegt dat nu voor Nederland uit te zoeken. Mogelijk komen er dan toch andere groepen als eerste in beeld. ‘De vaccinatiestrategie is daarom wendbaar’, schreef minister De Jonge aan de Kamer. Al is dat nog niet heel concreet.

2. Er zijn toch miljoenen andere vaccins besteld?

Klopt, in totaal 51 miljoen doses, genoeg voor bijna 30 miljoen mensen. Maar die zijn niet allemaal ineens beschikbaar. Fabrikant Pfizer zou in het eerste kwartaal nog eens 1,6 miljoen doses kunnen leveren. Moderna zou ergens in het eerste kwartaal zo’n 400.000 doses kunnen leveren, goed voor 200.000 mensen. Het AstraZeneca-vaccin wordt ook in de loop van het eerste kwartaal verwacht, maar het is nog onbekend hoeveel daarvan geleverd kan worden.

De andere vaccins komen allemaal pas in het tweede of derde kwartaal en ook die zullen zeker in het begin schaars zijn. Dat betekent dat er in het eerste kwartaal waarschijnlijk 1,5 miljoen mensen een vaccin kunnen krijgen en mogelijk meer. De sporthallen voor massa-inenting zijn dus nog niet nodig.

3. Maar Duitsland dan?

Er wordt vaak verwezen naar Duitsland dat wél massale prikstraten in sporthallen heeft ingericht waar verpleegkundigen nu al oefenen met prikken. Waarom doen wij dat niet? Zoals gezegd is grootschalige inenting in het begin nog niet aan de orde. Overigens kan ook Duitsland niet sneller vaccineren dan er vaccins beschikbaar zijn. Elk EU-land krijg namelijk een vast percentage van het aantal beschikbare vaccins. Duitsland zou daarnaast ook niet zoals Nederland een fijnmazige infrastructuur rondom de griepprik hebben. In Nederland krijgen elk jaar zo’n 3 miljoen mensen de griepprik via onder andere de huisartsen.

Lees hier het hele omvangrijke artikel:

https://fd.nl/economie-politiek/1366241/zijn-we-wel-voorbereid-op-het-vaccineren?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-corona_update&utm_medium=email&utm_content=20201205

En lees VOORAL dit: HEEL BELANGRIJK! Heeft het coronavaccin bijwerkingen en kan ik kiezen? Uw vragen over het vaccin worden hier beantwoord!:

https://eunmask.wordpress.com/2020/12/05/heeft-het-coronavaccin-bijwerkingen-en-kan-ik-kiezen-uw-vragen-over-het-vaccin-beantwoord/

Heeft het coronavaccin bijwerkingen en kan ik kiezen? Uw vragen over het vaccin beantwoord