Red Team: nu avondklok, online onderwijs en meeste winkels dicht, anders blijven we kwakkelen!

De bronafbeelding bekijken

NIJMEGEN – De niet-essentiële winkels moeten dicht, er moet een avondklok komen en scholen moeten alleen nog maar online les gaan geven: alleen op die manier kan er een einde komen aan de blijvend hoge besmettingsaantallen.

Dat is althans de opvatting van het Red Team, een groep onafhankelijk deskundigen die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de coronamaatregelen. Het advies is een reactie op de verwachting van het RIVM die mij monde van hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel en Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen bij het RIVM, stelt dat de tweede coronagolf nog wel eens tot maart kan gaan duren. 

De bronafbeelding bekijken

Kwakkellockdown

Het Red Team noemt de huidige lockdown een ‘kwakkellockdown’. Het zorgt er namelijk niet voor dat de R-factor voldoende omlaag gaat: het aantal mensen dat door één besmet persoon wordt geïnfecteerd ligt niet of nauwelijks onder één, waardoor het aantal nieuwe besmettingen niet ingedamd wordt. De Nijmeegse microbioloog Bert Mulder, ook lid van het Red Team, pleitte al eerder maatregelen te nemen die zorgen dat het aantal besmettingen naar niet meer dan 850 per dag gaat.

Nog steeds komen er dagelijks zo’n 5.000 nieuwe besmettingen bij. ,,Zo doorgaan kan niet’’, vreest Wim Schellekens van het Red Team. Ook omdat door inkoopdrukte voor Sinterklaas en kerst en doordat meer mensen tijdens de feestdagen elkaar op zullen zoeken het aantal besmettingen op zal lopen, vreest het team. ,,Een krachtige lockdown is nu noodzakelijk.’’

Iedereen twee weken thuis

Wallinga van het RIVM noemt het in een interview met de NOS een goed idee om twee weken lang in een ‘Italiaanse lockdown’ gaan, waarbij mensen alleen naar buiten mogen voor de noodzakelijke boodschappen. ,,Als iedereen twee weken thuis blijft ben je van heel veel infectieziekten af. Het punt is dat het heel zwaar is en moeilijk vast te houden. Ik denk dat de kosten psychologisch en economisch heel hoog zijn.”

Het Red Team stelt het in elk geval verstandig te vinden als het kabinet niet wacht tot 8 december, wat het wel van plan is, met het nemen van nadere maatregelen. Ook vanuit het Veiligheidsberaad is al aangedrongen op maatregelen. Morgen komen de 25 burgemeesters weer bijeen, onder meer om te praten over een mogelijke inperking van de mogelijkheden om te winkelen. In een aantal plaatsen werden dit weekeinde al winkels gesloten wegens te grote drukte.

RP: Men moet ophouden met het verzinnen van allerlei onnodige maatregelen, die geen enkel effect hebben op de besmettingen!

Bron: Red Team: nu avondklok, online onderwijs en meeste winkels dicht, anders blijven we kwakkelen | Nijmegen | destentor.nl