Starters kunnen fluiten naar coronasteun!

Wie na maart een onderneming heeft opgericht of overgenomen, komt niet aanmerking voor NOW of TVL. De overheid rekent sluiting nu tot de normale ondernemersrisico’s.

Alain Legel opende in juli zijn restaurant Chez Antoinette in Deventer, maar moest in oktober sluiten vanwege de gedeeltelijke corona-lockdown. Hij heeft geen recht op loonsteun.

Alain Legel opende in juli zijn restaurant Chez Antoinette in Deventer, maar moest in oktober sluiten vanwege de gedeeltelijke corona-lockdown. Hij heeft geen recht op loonsteun.Foto: Ramon van Flymen voor het FD

Kleine lettertjes

NOW staat voor Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid en TVL voor Tegemoetkoming Vaste Lasten. Iedere werkgever die dit kwartaal een omzetverlies van meer dan 20% vreest, krijgt maximaal 80% van de loonkosten vergoed en vanaf 30% omzetverlies ook een bedrag voor bijvoorbeeld huur en andere doorlopende uitgaven.

Maar de kleine lettertjes in beide regelingen maken inderdaad duidelijk dat ondernemers als Legel, die zich niet door het virus uit het veld hebben laten slaan, geen kans maken op overheidssteun. 

In het kort

Bedrijven met omzetdaling door corona krijgen steun.

Wie na maart is begonnen, krijgt echter niets.

Alain Legel van restaurant Chez Antoinette in Deventer vindt dat onrechtvaardig.