Starters kunnen fluiten naar coronasteun!

Wie na maart een onderneming heeft opgericht of overgenomen, komt niet aanmerking voor NOW of TVL. De overheid rekent sluiting nu tot de normale ondernemersrisico’s.

Alain Legel opende in juli zijn restaurant Chez Antoinette in Deventer, maar moest in oktober sluiten vanwege de gedeeltelijke corona-lockdown. Hij heeft geen recht op loonsteun.

Alain Legel opende in juli zijn restaurant Chez Antoinette in Deventer, maar moest in oktober sluiten vanwege de gedeeltelijke corona-lockdown. Hij heeft geen recht op loonsteun.Foto: Ramon van Flymen voor het FD

Alain Legel had al een zwaar jaar achter de rug. Dacht hij althans. Nadat zijn beide ouders kort na elkaar waren overleden, kocht hij hun failliete restaurant in de binnenstad van Deventer. Vanaf februari was hij in de slag met advocaten, curatoren, bankiers, Kamers van Koophandel en andere instanties. Half maart ging de hele horeca op slot, maar half mei was de zaak rond. Na een grondige verbouwing opende Chez Antoinette op 10 juli de deuren.

Ruim vier maanden later begint de film voor zijn gevoel opnieuw. Half oktober heeft het kabinet de horeca gesloten. Net als andere restaurants draait Legel nu een minimale omzet met afhaalmaaltijden. Maar in tegenstelling tot zijn concurrenten — en tot zijn grote verrassing — komt hij niet aanmerking voor steunmaatregelen. En opnieuw is hij dagelijks in de weer met zijn de instanties, nu om zijn jonge onderneming in leven te houden.

‘Ik had een heel goeie zomer, ondanks de beperkingen. Het is een bekend adres, er is veel goodwill bij de clientèle. Ik was voorheen in loondienst bij mijn ouders, ik wist wat er beter kon in de zaak. Er is precies drie maanden omzet, maar ik krijg geen NOW en geen TVL, want ik ben niet vóór 15 maart begonnen en heb in juni geen loon uitbetaald.’ Legel schreef zijn zaak op 16 maart in bij de Kamer van Koophandel. Hij schat dat hij meer dan €40.000 misloopt.

Maar de kleine lettertjes in beide regelingen maken inderdaad duidelijk dat ondernemers als Legel, die zich niet door het virus uit het veld hebben laten slaan, geen kans maken op overheidssteun.

Kleine lettertjes

NOW staat voor Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid en TVL voor Tegemoetkoming Vaste Lasten. Iedere werkgever die dit kwartaal een omzetverlies van meer dan 20% vreest, krijgt maximaal 80% van de loonkosten vergoed en vanaf 30% omzetverlies ook een bedrag voor bijvoorbeeld huur en andere doorlopende uitgaven.