Reizen wordt duurder en elitairder. En dat is prima’

Over mij
Elske Doets 
Elske Doets: ‘Reizen wordt duurder en elitairder. En dat is prima’ <
We gaan diep reizen: met meer aandacht naar minder plekken.
Hierbij de wekelijkse selectie van de beste achtergrondverhalen over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Kijk voor een overzicht van al het nieuws op FD.nl of in de FD app voor Android en iOS.
Nieuwe steunronde voor KLM: fasten your seatbelts
Minister Wopke Hoekstra van Financiën spreekt met de Fransen over een kapitaalinjectie voor Air France-KLM. De onderhandelingen bepalen het lot van KLM. Hoe komt ‘onze’ Koninklijke Luchtvaart Maatschappij deze turbulentie door? Een bumpy flight langs vijf tussenstops.
 
Wie na maart een onderneming heeft opgericht of overgenomen, komt niet aanmerking voor NOW of TVL. De overheid rekent sluiting nu tot de normale ondernemersrisico’s. Starters kunnen fluiten naar coronasteun.
 
Personeel ontslaan omdat de zaken vanwege corona stilliggen: het is de wrange realiteit waar veel ondernemers mee te maken krijgen. Wie in aanmerking kwam of wil komen voor noodsteun, moet zich er wel voor inzetten om die werknemers te begeleiden naar nieuw werk of scholing.
Is dit wensdenken of zie je het in de markt? Veel vakantiegangers willen alleen maar op het strand liggen.
‘Natuurlijk is er een groep die dat zal blijven doen. Alleen denk ik dat in de massa een enorme sanering moet komen en dat mensen veel meer speelsheid en activiteiten in hun reis willen. Kijk naar Thomas Cook. Dat is niet voor niets failliet gegaan. Of naar cruises. Waarom zou je jezelf vol gaan eten, naar buiten kijken en af en toe even aan land gaan? Dat is een heel vernietigende, overmatige manier van reizen. Venetië zonk bijna door alle cruiseschepen die daar kwamen. En die mensen slapen niet in de stad en ze consumeren ook redelijk weinig.


Als we straks weer mogen gaan reizen, wordt alles heel erg gecontroleerd. Dan gaan landen zeggen: er mogen zoveel mensen uit Duitsland komen en die kunnen alleen die parken zien. In de VS waren er al plannen om alleen nog Europeanen met een vergunning toe te laten in nationale parken. Het wordt allemaal gereguleerd om het ook voor andere mensen leefbaar te houden. In Canada zie je al dat je alleen bij zo’n mooi turkoois meer kunt komen, als je in een lodge in de buurt logeert.’

Dus op de bonnefooi van de ene naar de andere trekpleister is er niet meer bij.
‘Dat werd al moeilijker, en ik heb daar ook bewuste keuzes in gemaakt. Om ons te verzekeren van die mooie plekken, heb ik die al ingekocht. En niet alleen in Canada. De platformbedrijven, zoals Booking.com, komen daar niet tussen. Covid-19 heeft een eind gemaakt aan het onbeperkte reizen, maar dat is eigenlijk heel goed. Van bepaalde vormen van reizen vraag ik me af wat de toekomstbestendigheid is.
Elske Doets in het FD: ‘Reizen wordt duurder en elitairder. En dat is prima’