De Haagse Stemming…

Afbeeldingsresultaten voor De Haagse stemming
De bronafbeelding bekijken
nrc.nl/denhaag

Goedemorgen! De chaos is compleet bij Forum voor Democratie. Hugo de Jonge heeft slecht nieuws. De SP en 50Plus hebben zo hun eigen sores. En het LNV-debat was een beestenbende. FVD-TOESTANDEN: Even leek er gistermiddag een moment van rust aangebroken bij FVD: Thierry Baudet had alsnog zijn partijvoorzitterschap ingeleverd en zijn vertrouweling Freek Jansen, de JFVD-voorzitter en het doelwit van de opstand binnen de partij, was nu echt van de kandidatenlijst gehaald. Maar toen verraste Theo Hiddema zelfs zijn hechtste intimi door uit de Tweede Kamer te vertrekken. En nog dezelfde avond doorbrak Annabel Nanninga het staakt-het-vuren der critici. Baudet moet nog meer stappen terug doen, schreef ze: helemaal weg uit het bestuur (waar hij nu nog algemeen lid is), en helemaal weg van de kieslijst.


Alles of niets: Waarom drukken de critici door? Nou, Baudet is niet degene die je verwacht in een bijrol in het bestuur of in een Kamerfractie. Via die sluiproute komt hij vanzelf weer aan de macht, vrezen zijn rivalen. En zelf liet hij gisteren op het partijkantoor aan de pers ook merken dat hij niet van het toneel wil verdwijnen. „Ik ben nog niet klaar met de politiek.”

Vervreemding van vrienden: Zo vervreemdt Baudet zich alweer van bondgenoten die hem ooit adoreerden, schrijven collega’s Guus Valk en Petra de Koning. Zo verging het hem als intellectueel en zo vergaat het hem steeds weer in de politiek.

Stoelendans: Hoe strategisch Baudets zetten ook waren, het afscheid van Hiddema kwam ook voor hem onverwacht. Het zet ook een parlementaire stoelendans in gang, schrijft collega Mark Lievisse Adriaanse. Baudet-rivaal Henk Otten kan Hiddema opvolgen, maar moet dan weer in de Eerste Kamer worden opgevolgd. En als FVD-senator Nicki Pouw-Verweij in de Tweede Kamer belandt, schuift alles in maart weer verder door. Volgt u het nog?

Vat vol tegenstrijdigheden: Nog even over die videoboodschap op Twitter van Baudet. De vaagtaal in dat filmpje bewees dat de Forum-leider niet in zijn element was, schrijft colulmnist Floor Rusman, zoveel tegenstrijdigheden zaten erin. „In de Kamer is hij geen echte politicus geweest, en in deze crisis is hij dat ook niet.”   CORONACRISIS: Na alle fantasieën over razendsnelle vaccinaties, een heropening van de horeca en een gezellig kerstfeest met de familie, had corona-chef Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gisteren weinig positiefs te melden. De weekcijfers tonen nauwelijks verbetering, het R-getal is zelfs weer boven de 1 geklommen. Een heropleving is het niet, maar, dixit De Jonge, „je kunt nu zeggen dat de remweg gewoon langer is”. Hij gaat er nu vanuit dat de gedeeltelijke lockdown ook na half januari van kracht blijft.

(On)gelijke kappen: Een lichtpuntje voor De Jonge: de Tweede Kamer is in meerderheid akkoord met zijn mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes. De grootste onvrede richtte zich op kerken en moskeeën: die blijven uitgezonderd. Dat zijn namelijk besloten binnenruimtes, verklaarde minister Grapperhaus (Justitie, CDA).  CAROLACRISIS: Carola Schouten (ChristenUnie) werd drie jaar geleden lovend binnengehaald als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Maar de stikstofcrisis heeft de verhoudingen op scherp gezet. Boeren vinden haar maatregelen te ingrijpend, de linkse oppositie vindt haar stikstofwet juist te soft. En ook de coalitie geeft haar weinig ruimte. Gisteren sprak de Kamer over haar begroting: die is sinds het begin van Schoutens ministerschap verdubbeld van omvang. En nog steeds is het niet genoeg om voldoende partijen tevreden te stellen en haar wet aan een meerderheid te helpen. Ze blijft in de fractiekamers van de oppositie zoeken naar steun.

Stikstofsommetjes: Uitgerekend vandaag pakt onderzoeksplatform Investico uit met een groot onderzoek naar de stikstofberekeningen. Daaruit blijkt dat een handvol agrarische bedrijven vele malen meer stikstof laten neerdwarrelen dan alle automobilisten met de snelheidsverlaging samen besparen.   KAPITAALSTRIJD: Kapitaal is macht, weten ze bij de SP. Dus nu de spanning met de eigen jongerenbeweging oploopt, heeft het partijbestuur besloten de geldkraan dicht te draaien en alle banden op te schorten. Zo wil de partijbestuur de jongeren van Rood dwingen om hun omstreden voorzitterskeuze te herzien. Maar die voorzitter, Olaf Kemerink, weigert zijn post op te geven, net als de rest van het jongerenbestuur. Dat lieten ze gisteren weten via de sociale media – ook de toegang tot hun eigen website is hun namelijk ontzegd.

ERVAREN WERKNEMERS: Bij 50Plus escaleren de zaken gestaag maar evengoed. Een voor een hebben de huidige fractieleden zich de afgelopen dagen en weeken tegen de nieuwe lijsttrekker, Liane den Haan, en de voortwoekerende chaos gekeerd. Gisteren kwam daar wéér een lid bij. Gevolg: de volledige zittende fractie stopt na deze Kamertermijn, dus zal er na de verkiezingen een fractie zonder enige ervaring zitten. Als er zetels worden gehaald, natuurlijk.