Trump stemt onder voorbehoud in met voorbereiding machtsoverdracht aan Biden!

De Amerikaanse president Donald Trump aarzelde lang, maar nu is hij bereid de voorbereidingen van de machtsoverdracht aan Joe Biden te beginnen. Via Twitter maakte hij bekend dat hij de speciale commissie daarvoor toestemming geeft. Trump maakte ook direct een voorbehoud: hij geeft niet toe dat hij de verkiezingen heeft verloren.

Afgelopen weekeinde nam de kritiek op Trump toe. Prominente Republikeinen spraken zich uit tegen Trumps verzet om zich bij de verkiezingsuitslag neer te leggen. Zij vrezen de gevolgen als president-elect Joe Biden zich niet goed kan voorbereiden op zijn presidentschap. Zo zou de nationale veiligheid van het land in gevaar kunnen komen.

306 kiesmannen

Daarbij wordt vaak gewezen op een onderzoek naar de aanslagen van 11 september 2001. Daaruit bleek dat het getouwtrek over de verkiezingsuitslag in 2000, tussen George W. Bush en Al Gore, eraan bijdroeg dat Amerika niet goed was voorbereid op de ramp.

Trump zet de strijd voort

De campagne van  Donald Trump voert sinds de verkiezingen van 3 november rechtszaken tegen de uitslag en vroeg om hertelling in een aantal staten of lokale districten. Die rechtszaken lopen op niets uit. Steeds meer staten stellen de uitslag definitief vast, waarna de kiesmannen van die staten weten op wie zij gaan stemmen.

Maandag stemde de lokale kiesraad van Michigan in met de verkiezingsuitslag. Ook in Pennsylvania is de uitslag officieel goedgekeurd. Zonder die staten is er voor Trump nauwelijks nog kans om aan te blijven als president. Op 14 december brengen alle 538 kiesmannen officieel hun stem uit.

Op Twitter liet Trump weten dat hij zijn strijd tegen de uitslag niet zal staken. Het inleidende werk met de Democraten is volgens Trump geen beletsel om zijn rechtszaken tegen de verkiezingsuitslag voort te zetten.

De toestemming van de speciale commissie die de machtsoverdracht begeleidt, verlost Biden en zijn campagne van een aantal kopzorgen. Zo mag zijn team nu afspraken maken met kopstukken uit de regering van Trump en overleggen over de machtsoverdracht. Ook krijgen zij geld en kantoorruimte om aan het werk te gaan. Op 20 januari wordt Biden formeel ingezworen als president van de Verenigde Staten.

Lees hier het hele artikel: