Zo houdt de overheid burgers extra in de gaten sinds Corona!

De coronacrisis en bijbehorende maatregelen zijn reden voor de overheid om het toezicht op de samenleving te verscherpen. Niet alleen vermeende verspreiders van desinformatie, maar ook gewone burgers worden in de gaten gehouden. Dat gebeurt met grootschalige dataverzameling en de inzet van technologische snufjes. Vier opvallende ontwikkelingen.

1.Defensie

De krijgsmacht is kort na het uitbreken van de coronacrisis begonnen op grote schaal informatie te verzamelen over ontwikkelingen rond het coronavirus in de Nederlandse samenleving. Defensie richtte half maart hiervoor de speciale eenheid Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) op. Maar dat onderzoek gebeurde zonder bevoegdheid, zo blijkt maandag 16 november uit onderzoek van dagblad NRC.

Onderzocht en geanalyseerd werd het gedrag van maatschappelijke groepen die zich uitspreken tegen de coronamaatregelen. Bijvoorbeeld Viruswaarheid van Willem Engel of de website jensen.nl van presentator Robert Jensen. Ook werden distributiepunten van de papieren krant De Andere Krant en de plaatsen waar 5G-netwerkmasten in brand zijn gestoken in kaart gebracht

Volgens NRC is het onderzoek van defensie omstreden, omdat een mandaat ervoor ontbreekt. Het leger heeft doorgaans zeer beperkte bevoegdheden in Nederland. Onderzoek naar groeperingen of individuen behoort tot de taak van de politie of inlichtingendiensten.

2.Wijkagent aan de deur

Ook de politie houdt zich bezig met maatschappelijke ontwikkelingen rond het coronavirus. Dat ondervond Flavio Pasquino van het YouTube-kanaal BLCKBX. Hij kreeg een wijkagent aan de deur vanwege de video’s op zijn kanaal. Pasquino maakt interviews waarin hij met zijn gasten – doorgaans critici van het coronabeleid – de maatregelen rond het coronavirus bediscussieert.

Dat riep vragen op bij de wijkagent van Pasquino. Zij wilde weten waarom Pasquino filmpjes met complotdenkers online zet. In haar bewoording: mensen die het tegenovergestelde doen en denken wat de overheid verwacht. Aanleiding was het interview van Pasquino met antivaccinatie-activist Kees Faasse. Pasquino deelde het telefoongesprek met de wijkagent vorige week in een video op zijn YouTube-kanaal: (Let op!): “.Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoewel de wijkagent in eerste instantie zegt op eigen initiatief aan de deur te zijn gekomen, blijkt ze toch op een melding van hogerhand af te zijn gekomen. Die kwam van de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO), een politie-eenheid die zich ook bezighoudt met demonstraties van boeren.

In het gesprek zegt de agent duidelijk dat Pasquino niets strafbaars heeft gedaan en dat haar zorgen zijn weggenomen. De gevolgen voor het kanaal van Pasquino? Het aantal abonnees steeg in een week tijd van ruim 8.000 naar bijna 24.000!

3.Camera’s op straat

De gemeente Amsterdam gaat met behulp van kunstmatige intelligentie controleren of burgers in de binnenstad voldoende afstand houden. Op een groot beeldscherm kunnen mensen zien of ze op 1,5 meter van de mensen om hen heen staan.

Eerder dit jaar zette de gemeente Rotterdam scanauto’s in om te controleren of mensen zich aan de afstandsmaatregelen houden. De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde de gemeente Rotterdam en die besloot de auto’s niet meer in te zetten

Lees verder: