Deze Coronavaccins komen nog naar Nederland: ‘Resultaten zijn spectaculair’!

Moderna meldt als tweede farmaceut een coronavaccin gereed te hebben. Maar daar blijft het niet bij: de volgende vaccins zijn – na Pfizer – in aantocht, ook voor Nederland. Een overzicht.

1. Moderna (3,1 miljoen doses voor Nederland)

Eerst was er het goede nieuws over het vaccin van de combinatie BioNTech/Pfizer, nu lijkt het Amerikaanse Moderna als tweede de eindstreep te halen. Dat mag een verrassing heten, zeker met zulke cijfers: het vaccin lijkt een effectiviteit van liefs 95 procent te hebben.

“De resultaten zijn écht spectaculair,” zegt Marjolein Kikkert, moleculair viroloog aan de Universiteit Leiden. “Zeker als je bedenkt dat Moderna, net zoals Pfizer, gebruik heeft gemaakt van de mRNA-techniek (door middel van mRNA krijgt het lichaam met het vaccin bouwstenen om afweer tegen het virus te creëren). Niet eerder is dat op zo’n grote schaal voor infectieziekten toegepast.”

De Europese medicijnwaakhond EMA is maandag begonnen met een rolling review van het Modernavaccin, laat een woordvoerder weten. “Daarbij wordt gekeken naar alle data die nu al bekend zijn. Zo kan de marktaanvraag worden versneld. Dat gebeurde dit najaar ook met ontstekingsremmer Remdesivir, waarbij de aanvraag binnen vier weken was afgerond.”

Dat zou in theorie ook met het vaccin van Moderna kunnen, waarna het – met een beetje geluk – nog voor de jaarwisseling in Europa de markt op kan. Het grote voordeel van het vaccin van Moderna ten opzichte van Pfizer is de logistiek: waar het Pfizervaccin bewaard moet worden op temperaturen tot minus 80 graden, gedijt dat van Moderna tot dertig dagen op een koelkasttemperatuur van iets boven het vriespunt.

2. AstraZeneca (11,7 miljoen doses voor Nederland)

Het Brits-Zweedse AstraZeneca gold lange tijd als belangrijkste kandidaat om als eerste met een vaccin op de markt te komen. Nu moet de farmaceut, die samenwerkt met de universiteit van Oxford, tandenknarsend toezien hoe Pfizer en Moderna eerder hun marktaanvraag kunnen doen.

3. Janssen (Johnson & Johnson, 7,8 miljoen doses voor Nederland)

De Leidense farmaceut Janssen, onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson, geldt als een relatief kleine speler op de farmaceutische markt. Het door Janssen ontwikkelde vaccin leek lange tijd echter alle wind in de zeilen te hebben en onderscheidt zich van de andere farmaceuten doordat slechts één injectie nodig is.

Begin oktober moest de farmaceut de vaccinproeven echter stilleggen nadat een proefpersoon een beroerte had gekregen. Ingewijden meldden eind oktober aan The Washington Post dat een onderzoekscommissie heeft geconcludeerd dat de beroerte niet het gevolg was van het vaccin.

Door het incident heeft Janssen naar schatting een maand vertraging opgelopen. De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) liet vorige week pas weten dat de proeven hervat konden worden. Janssen hoopte, net als AstraZeneca, eind dit jaar of begin volgend jaar de onderzoeksresultaten te kunnen publiceren. Gezien de recente ontwikkelingen is de kans groot dat die er sowieso dit jaar niet meer komen.

Lees hier het hele artikel: