“Draagvlak voor Zwarte Piet verdwijnt!”!

Het was de afgelopen week een heel gepuzzel voor onze actiegroep wáár en wanneer we in vol ornaat, zonder het risico te lopen op ons gezicht getrapt te worden door een of andere nazaat van een Ashanti-slavenhandelaar, zouden kunnen verschijnen. Na de onterechte arrestaties van onze Zwarte Pietjes vorig jaar in Apeldoorn, waar we overigens allemaal een seponering voor hebben gekregen net een week voordat we aankondigden te gaan demonstreren voor de Ayup Sultan moskee, zijn we natuurlijk wel op onze hoede, want het gevaar loert overal!

Dit jaar worden alle restricties richting Zwarte Piet weggeschreven onder de noemer ‘coronamaatregelen’, maar er was een ‘leuk’ alternatief voor bedacht: een film, waarin de burgemeesters een prominente rol zouden spelen! Natuurlijk stonden die met de grootste ego’s vooraan en kregen de dringende opdracht de verblijfplaats van de Sint strikt geheim te houden! Hij kon overal aankomen, dat maakte het erg spannend!! Maar, beloofde de NTR: “Er zou zo nu en dan met de Sint, zijn vele Hulp Sinterklazen, maar ook met de burgemeestertjes via een videoverbinding kunnen worden gecommuniceerd!” En de tekeningen voor de Sint? Die konden worden ingeleverd bij de burries, die ze dan meteen konden censureren op het inmiddels VERBOTEN fantasiefiguurtje zonder BSN-nummer!

Intussen werden in de bibliotheken – om de subsidie veilig te stellen – overal in het land haastig alle Sinterklaasboeken waar de traditionele Zwarte Pietjes in voorkwamen, ritueel verbrand! Ziezo, weer een stuk geschiedenis uitgewist!

Met enig ongemak hadden we ons toch maar weer in onze pakjes gehesen en flink zwart geschminkt gingen we op pad. Hoe zou de gemiddelde Nederlander naar onze gezellige groep kijken? In de media werd al beweerd dat het draagvlak voor Zwarte Piet van 89% gezakt was naar 55% en dat in korte tijd! “Niet omdat men er expliciet tegen was, maar om van het ‘gedram’ af te zijn!” Én: “De mensen hebben wel wat anders aan hun hoofd in deze moeilijke tijden!” Nou, het werd dus Zwalk, een virtueel plaatsje waar we erg benieuwd naar waren en waar we op aanwijzingen van de Hoofdpiet om 13.00 uur zouden verzamelen. Halverwege werd er nog even een korte stop ingelast voor een coffee-to-go bij het tankstation. Er heerste een grafstemming, iedereen stond op 1.50 m afstand met een mondbakkes op, maar Zwarte Piet niet, en die joelde ook nog vrolijk “Ola! We zijn er weer hoor!” Hier en daar ging aarzelend een duimpje omhoog of er werd wat gegniffeld vanachter de stoflap, maar de kassamevrouw was duidelijk not amused. “Ik zal het deze keer door de vingers zien, maar de volgende keer wel een mondkapje op!”

Op de parkeerplaats, waar we op een bankje onze koffie dronken, klonk er een getoeter van jewelstee, werd er gezwaaid en gingen er duimen omhoog, allemaal vrolijke gezichten! Er stopte een busje en de bestuurder stapte uit: “Gelukkig échte Zwarte Pieten!! Zoals het hoort!!” Zijn vrouw begon foto’s te maken: “Wat gewéldig dit!!” De man wilde met ons een selfie maken, maar toen we begonnen over de 1.50 m afstand (je wist maar nooit of de kassamevrouw KOZP al had geïnformeerd) kwam alle frustratie eruit. “Hou toch op zeg, ik word hier wel zo verschrikkelijk strontziek van!” Nog even controleren of de foto goed gelukt was en op naar het feestje!!

Onze aanwezigheid in het dorpje was niet onopgemerkt gebleven, ineens kwamen uit alle hoeken de mensen aangelopen. Onze Hoofdpiet raakte in gesprek met een local die in hem de voorman van Pegida meende te hebben ontdekt. “Ik hoor het aan uw stem!” De man wist een sluiproute, zodat we dicht bij de haven én het centrum konden komen, hij wilde ons er wel naartoe loodsen. Het was er prachtig, een mooi pittoresk haventje met boten en vissershuisjes, dus een prima (écht Nederlandse) locatie om onze aanwezigheid met de rest van Nederland te delen via ons YouTube kanaal.

Het was een ouderwets gezellige Sinterklaas intocht zoals het hoort!! En dat tegen alle verwachtingen in. Zo veel blije gezichten de vrolijkheid spatte er gewoon vanaf! Ouders met hun kinderen wilden op de foto met de Sint en ook een oma die aan een van de Zwarte Pietjes vroeg om samen met haar kleindochter (4 maanden) op de foto te gaan. “Dan heeft ze nog een herinnering aan het leuke Sinterklaasfeest met Zwarte Piet zoals we dat ooit vierden, want ik ben bang dat het snel afgelopen is!” De verkenners raakten hier en daar aan de praat en peilden de publieke opinie, die niet mals was richting de overheid. “We hebben hier onderhand niks meer te vertellen en moeten steeds meer van onze cultuur en onze vrijheden inleveren voor een jammerende minderheid die er nog voor betaald krijgt ook. Als het ze hier niet zint, laat ze dan gauw opsodemieteren naar Ghana!! Maar geweldig wat jullie doen!! Zwarte Piet hoort bij Nederland!

https://ejbron.wordpress.com/2020/11/16/draagvlak-voor-zwarte-piet-verdwijnt/