De grote Vaccinrace: een tussenstand!

De bronafbeelding bekijken

Welk coronavaccin kan het eerste beschikbaar komen? Wie maakt dat vaccin? En wat voor vaccin is dat? Het FD publiceert een overzicht van de internationale race tussen farmabedrijven om als eerste een coronavaccin te lanceren.

In het kort

  • Pfizer heeft voorsprong genomen in de race naar een vaccin, maar verschillende farmabedrijven volgen.
  • Het is goed dat er verschillende kandidaat-vaccins zijn om de pandemie komend jaar tot staan te brengen.
  • Het is lastig precies in te schatten wanneer de eerste doses van een middel beschikbaar komen.

FD maakt overzicht van de tien kansrijkste middelen van dit moment.

Optimisme over beëindiging van de coronacrisis viert hoogtij, nu blijkt dat het vaccin van Pfizer waarschijnlijk een bescherming van 90% tegen covid-19 biedt. De eerste 50 miljoen doses van het vaccin zouden in december al beschikbaar kunnen komen.

Pfizer is voorlopig met zijn partner Biontech de absolute koploper in de vaccinrace. Maar ook andere bedrijven boeken snel vooruitgang. Dat is maar goed ook, want het is geen fijn idee om afhankelijk te zijn van het succes van één middel. Het project van Pfizer en Biontech kan nog mislukken. Bovendien zijn sowieso meerdere vaccins nodig om de pandemie al komend jaar tot staan te brengen. Alleen al omdat Pfizer niet genoeg doses voor de hele wereld kan maken.

Prognoses

Het overzicht bewaren in de wedloop tussen de verschillende kandidaatsvaccins is niet eenvoudig. Vandaar dat we hier een tussentijdse balans opmaken met de tien vaccins die het verst zijn gevorderd in hun ontwikkelingsproces. Het is een selectie van de 47 experimentele coronavaccins die inmiddels op mensen worden getest.

Een kanttekening vooraf: het is lastig is te voorspellen wanneer een vaccin beschikbaar kan komen. We gaan hier uit van de gunstigste prognose, dus kort na een snelle goedkeuring. De prognoses zijn gebaseerd op mededelingen van de bedrijven of inschattingen van deskundigen.

De verwachting is dat inentingscampagnes eerst in de Verenigde Staten van start gaan, dankzij een spoedprocedure die snelle goedkeuring mogelijk maakt. Europa zal waarschijnlijk snel volgen. Nederland heeft in principe recht op 3,9% van de vaccins die de Europese Unie heeft gekocht of heeft gereserveerd.

Bij de meeste middelen zijn twee inentingen nodig voor effectieve bescherming.