Alle vragen over het coronavirus zelf en mondmaskers op een rij…

Het coronavirus houdt ons ook in het najaar in de ban. De cijfers stijgen opnieuw en de maatregelen verstrengen. We zetten alle cruciale vragen nog eens op een rijtje, met de laatste wetenschappelijke inzichten.

Over het virus

Hoe verloopt een infectie?Wanneer zijn mensen besmettelijk?Welke symptomen zijn typisch voor covid-19?Welke mensen lopen risico op een zware ziekte?Hoe dodelijk is covid-19?

De kans om aan covid-19 te overlijden, neemt toe met de leeftijd: bijna negen op de tien slachtoffers is ouder dan zeventig. Ook onderliggende aandoeningen verhogen de kans op een dodelijke afloop. Volgens cijfers van de Amerikaanse Centers for Disease bedraagt de sterftekans aan de ziekte over alle leeftijdscategorieën 2,3 procent. Van de patiënten op de afdeling intensieve zorg haalt een kwart tot de helft het niet.

Kun je na een infectie opnieuw besmet raken?Is er een behandeling tegen covid-19?

Nog niet. Artsen bestrijden tot dusver vooral de symptomen van de ziekte, zoals ademnood. Door zuurstof toe te dienen of patiënten mechanisch te beademen kopen ze tijd, in de hoop dat het lichaam van patiënten de ziekte zelf verslaat. Ook geven ze bloedverdunners om te voorkomen dat zich in de bloedvaten stolsels vormen, een veelvoorkomende en potentieel dodelijke complicatie bij bedlegerige patiënten.

Met dexamethasone, een corticosteroide, dempen artsen de ontstekingsreactie die het gevolg is van een zware infectie. De ligduur op de afdeling intensieve zorg kan er enkele dagen mee worden ingekort, hebben studies laten zien.

Studies hebben ook uitgewezen dat virusremmende medicijnen als hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir en interferon weinig of geen levens redden. Ze lijken de symptomen van covid-19 ook niet of nauwelijks te verlichten, noch de ziekteduur te verkorten. Sommige medicijnen, waaronder hydroxychloroquine, hebben bovendien levensbedreigende nevenwerkingen.

Alleen het medicijn remdesivir, oorspronkelijk ontworpen tegen het ebolavirus, zou het herstel van matig zieke patiënten iets versnellen – bij zwaar zieken lijkt het niet te baten.

LEES MEER: Beste behandeling nog steeds onduidelijk

Lees hier alle vragen en antwoorden: https://www.standaard.be/cnt/dmf20200323_04899299