Wat als Nederland in volledige lockdown gaat? Politie Noord-Nederland bereidt zich voor met een speciaal corona-team!

De politie-eenheid Noord-Nederland beschikt sinds kort net als de andere eenheden over een speciaal corona-team.

Het gaat om de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) Corona, waarin de leidinggevenden van verschillende specialismen binnen de politie-eenheid Noord-Nederland zijn vertegenwoordigd. Zij werken onder meer aan scenario’s hoe om te gaan met de personele bezetting van de politie, voor het geval de komende weken steeds meer agenten worden besmet met het coronavirus.

Corona-team

De kans bestaat dat met manschappen van de verschillende basisteams geschoven moet worden. Of zelfs dat personeel van de ene eenheid naar de andere wordt gestuurd, bijvoorbeeld van Noord-Nederland naar Amsterdam. Dergelijke verplaatsingen zijn nu al heel gebruikelijk als ergens de inzet van de mobiele eenheid (ME) nodig is.

Ook de andere politie-eenheden in Nederland hebben zo’n corona-team. Het is gebruikelijk dat de politie bij grote gebeurtenissen zo’n SGBO op touw zet om de coördinatie rond het thema makkelijker te maken. Ook rond de boerenprotesten van het afgelopen najaar had de noordelijke politie een SGBO georganiseerd.

Lockdown

Een van de scenario’s waar de politie mee werkt, is dat Nederland alsnog in een volledige lockdown gaat, waarbij het net als in bijvoorbeeld Spanje verboden wordt de straat op te gaan. Het gevolg zal zijn dat de politie handhavend moet gaan optreden tegen mensen die zonder goede reden naar buiten gaan. ,,De politie bereidt zich volop voor op de situatie zoals die nu is en op scenario’s die mogelijk op termijn gaan spelen”, aldus Piet Dol, algemeen commandant van het noordelijke corona-team.

De gevolgen van de corona-crisis laten zich wel voelen bij de politie, laat Dol weten. Overlast en incidenten uit de horeca zijn er nu niet en ook zijn er significant minder auto’s op de weg. Aanhoudingen buiten heterdaad worden voorlopig uitgesteld, in overleg met het Openbaar Ministerie. Een deel van de politie-eenheid werkt momenteel vanuit huis. Maar de politie staat niet helemaal stil, aldus Dol: ,,Het politiewerk gaat altijd door. Wij treden onverminderd op tegen criminaliteit.”

https://www.dvhn.nl/groningen/Wat-als-Nederland-in-lockdown-gaat-Politie-Noord-Nederland-bereidt-zich-voor-met-een-speciaal-corona-team-25481412.html